Utviklingen av den nettbaserte hørselstesten skjer takket være at ExtraStiftelsen støtter prosjektet "Hører du?" med 800.000 kroner.
Den nettbaserte hørselstesten skal ikke erstatte en ordinær hørselstest, men være et supplement.
HLFs frivillige har i lang tid testet hørselen til mannen i gata gjennom kampanjen Hvert øre teller, enten på stand ved nærbutikken, på kjøpesenteret eller på messer og festivaler. Dette har vært et meget populært tiltak som mange setter pris på.
Ved å tilby hørselstest via en nettside eller en app, kan HLF nå enda flere. Mange er ikke klar over sitt hørselstap eller kvier seg for å akseptere hørselstapet.
Gjennom et lavterskeltilbud som dette, kan du gjennomføre hørselstesten i trygge omgivelser, når det måtte passe. Med en prognose som tilsier en million hørselshemmede nordmenn i 2020, så er det grunn til å tro at mange vil teste hørselen.
- Den nettbaserte hørselstesten vil være tilgjengelig døgnet rundt, gjennom hele året - uten geografiske begrensninger, sier prosjektleder Chris Lyngaas (bildet).
- Vi ønsker ikke flere medlemmer. Det vi ønsker er at de som allerede har en hørselsskade blir klar over den og får tilgang til god informasjon og hjelp som kan føre til bedre livskvalitet, sier Lyngaas.
Se også: Slik får du høreapparat
Midlene for å utvikle den nettbaserte hørselstesten er på plass. Det kommende året vil bli brukt til å utvikle testen, som trolig vil bli lansert mot slutten av 2016.
I Sverige er en nettbasert hørselstest allerede tatt i bruk, i regi av HLFs søsterorganisasjon Hörselskadades Riksforbund (HRF). HRF melder om stor interesse for å teste hørselen, som de tilbyr gjennom en nettside, en app og via telefon.
I tillegg til prosjektet "Hører du?", ble audiograf og tinnitusterapeut Siri Merete Bergseth ved Molde sjukehus tildelt 350.000 kroner fra Extrastiftelsen for å lage en arbeidsbok for personer med tinnitus og nedsatt lydtoleranse som er under rehabilitering.
Jon Øygarden ved audiografutdanningen ved Høyskolen i Trondheim får 440.000 kroner til prosjektet «Samisk taleaudiometri», en hørselstest for samiskspråklige med stemmer med og uten bakgrunnseffekter.
Katharine Cecilie Williams skal skrive en «Hørselpsykologisk selvhjelpsbok». Prosjektet ble støttet med 344.000 kroner fra Extrastiftelsen.