Hvilke konsekvenser et hørselstap får, avhenger av flere faktorer, men følgende situasjoner vil være vanskelig for de fleste:
- Samtaler en-til-en på steder med bakgrunnsstøy, som for eksempel i bilen, på en restaurant og i rom med dårlig akustikk.
- I sosiale sammenhenger og i situasjoner hvor det er mange som snakker samtidig, ofte i munnen på hverandre.
- På avstand og i andre situasjoner hvor man ikke kan se munnen til den som snakker.
Her er et knippe samtaleregler til familie, venner og kollegaer som kan gjøre det lettere for en med hørselstap å få med seg hva som blir sagt:
- Få øyekontakt før du begynner å snakke
- Snakk tydelig og ikke for høyt. Legg vekt på god uttale. Snakker du for fort eller langsomt, ødelegges den naturlige talerytmen. Det hjelper ikke å skrike til en som hører dårlig, da blir det vanskeligere å forstå hva som blir sagt.
- Pass på at ansiktet ditt er godt belyst. Ikke plasser deg slik at du får sterkt lys i ryggen, for da kan ansiktet ditt bli lagt i skygge og den som er hørselshemmet bli blendet.
- Husk at bakgrunnsstøy kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt. Skru av radio, TV og vannkraner. Lukk vinduer dersom støy utenfra er et problem.
- Ikke snakk med noe i munnen.
- Dersom du blir spurt om hva du sa - svar alltid tilbake. Det kan være sårende å bli avfeid med "Nei, det var ingenting". La det være opp til den du snakker med om det du sa var verdt å få med seg eller ei.
- Vær deg selv og snakk direkte til den som hører dårlig - ikke gjennom en tredjeperson. Vent med å snakke til du har fanget oppmerksomheten. Hold øyekontakt. Husk at et levende ansikt forteller ofte mer enn mange ord.
- Ha munnen synlig. Ikke hold hånden, avisen eller kaffekoppen foran munnen. Husk at skjegg kan gjøre det vanskelig å oppfatte hva som blir sagt. Det samme gjelder om du står i et annet rom; en høreapparatbruker som er i stuen har vanskelig for å høre hva du sier, hvis du er på kjøkkenet.