Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener at å forebygge syns- og hørselstap vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt og fremme folks livskvalitet.
Blant løsningene komiteen foreslår er å øke antallet audiografer.
Komiteen mener det er viktig å finne gode tiltak for å redusere ventelistene innen hørselsomsorgen og vil komme tilbake til det under behandlingen av primærhelsetjenesten.
Se også: Slik får du høreapparat
Dette står i skarp kontrast til helseministerens "De er gamle, de greier seg godt"-tese fra fremlegget av folkehelsemeldingen tidligere i år.
- Vi er veldig glade for at komiteen har hørt på oss. Det er helt avgjørende at myndighetene tar hørselstap på alvor når de skal utforme fremtidens helsetilbud, sier HLFs forbundsleder Morten Buan (bildet).
Se også: Håper på kortere ventetid for å få høreapparater
Komiteen trekker i sin innstilling frem at sansetap som nedsatt syn og hørsel kan føre til redusert sosial kontakt, ensomhet og større risiko for psykiske og fysiske helseplager.
Komiteen peker også på at sansetap fører til dårligere tilknytning til utdanning og arbeidsliv for mange. Komiteen viser også til at flere yngre får nedsatt hørsel og mange eldre blir feildiagnostisert med demens på grunn av manglende oppfølging for nedsatt hørsel.
- Dette gjennomslaget viser at HLF er en organisasjon med et tydelig budskap og at vi blir lyttet til, sier forbundslederen, som fredag åpner HLFs landsmøte i Molde.
Se også: HLFs Landsmøte 2015