Hopp til innhold

I filmen "Veien tilbake" møter vi Ulf og Grethe. Her ser vi hvilke muligheter og begrensninger som ligger i det å få CI (Cochlea Implantat) i voksen alder.

I filmen følger vi Grethe (58) og Ulf (43) gjennom halvannet år av deres liv.

Her kan du få en smakebit av filmen (ekstern lenke)

Grethe har benyttet høreapparater siden 40-årsalderen. Men da hørselstapet økte, spesielt på det venstre øre, fikk hun innvilget CI-operasjon i 2013. Ulf brukte også høreapparater tidligere. Med betydelig svekket hørsel, fikk han CI-apparat på høyre side i 2007 og på venstre i 2012.

Grethe kan vi følge før og etter CI-operasjonen, mens Ulf sin erfaring med CI er ikke tilfredsstillende for han. Ulf tar valget om å legge bort CI-apparatene og i stedet lærer seg tegnspråk, og Grethe starter lytteopplæringen etter en vellykket CI-operasjon. Begge forteller åpent om sine tanker og følelser i den halvannen time lange filmen.

Les også: Hva er CI?

Gjennom prosjektet "Veien tilbake" ønsker prosjektleder Anne Kristine Grønsund å vise ytterpunktene for personer som får CI i voksen alder. Et sterkt ønske om å høre bedre kan føre til nettopp det gjennom en CI-operasjon, men det kan også føre til skuffelser og forventninger som ikke blir innfridd.

– Samfunnet trenger å justere forventningene til hva CI kan gjøre. Dette er ikke som å sette på seg et par briller. Gjennom å fortelle historiene til to vanlige mennesker og deres familier, så tror jeg alle kan kjenne seg igjen, sier Grønsund.

– Jeg har fått livet tilbake
– Jeg føler at det å få CI er 99 prosent vellykket for min del, sammenlignet med hvordan det var med høreapparater, sier Grethe Hofstad.

Med bedre hørsel gjennom CI-apparatet, føler Grethe at det er lettere å delta sosialt. 

– Ved at jeg hører så mye bedre, blir alt så mye bedre. De negative tankene jeg hadde tidligere om at jeg var en hemsko i sosiale sammenhenger, de har jeg ikke lengre. Jeg føler at jeg har fått livet tilbake.

– Jeg er fortsatt hørselshemmet, men jeg er tryggere på meg selv nå enn før CI-operasjonen. Lyd er fortsatt slitsomt, det tar mye krefter fra meg - selv om jeg føler at jeg hører mye bedre nå enn det jeg gjorde med høreapparat.

Hun kjenner fortsatt på hvordan det å være hørselshemmet virker inn på kroppen.

– Det koster å høre. Tidligere var jeg sliten fordi jeg ikke hørte eller prøvde å høre. Nå blir jeg sliten av å høre. Du får nesten dårlig samvittighet, sier Grethe.

Etter at filmen var ferdig, har Grethe fått CI også på høyre øret. Hun håper to CI vil hjelpe henne til å oppfatte enda mer og bli mindre sliten.

La bort CI-apparatene 
– CI har gitt meg mye og kostet meg mye, sier Ulf Nagel som til slutt valgte å ta av seg sine CI-apparater.

– Nå satser jeg ikke på hørsel lenger, jeg har prøvd i for mange år å klamre meg fast til hørselen, sier Nagel.

Han startet på tegnspråkkurs ved Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Ulf kommuniserer nå utelukkende på tegn. Dessuten lærte både kona og barna seg tegnspråk.

– Jeg hadde stort utbytte av å lære tegnspråk på Ål. Det har tatt bort en belastning for meg og gjort livet med familien mye bedre. Jeg klarer i mye større grad nå enn før å bli sittende i samtalen i stedet for å gå vekk fordi det blir for voldsomt. Før måtte jeg gå for å beskytte meg selv.

– Nå er det lettere for meg å være tilstede og være en bedre far, en far jeg ønsker å være, forteller Ulf.

– Flere sannheter 
I debatten om blant annet språkvalg, mener Anne Kristine Grønsund, (som selv er CI-operert), at det alt for ofte argumenteres om hva som er riktig og hva som er galt.

– Jeg håper at denne filmen skal føre til større takhøyde. Det finnes ikke bare en sannhet. Det finnes flere. Ikke vær så opptatt av å ha rett. Alle opplever lyd forskjellig og har ulike forventninger og erfaringer. Vi vil alle det samme; at kommunikasjonen med andre mennesker bare fungerer, sier Grønsund.

– Dette er et vanskelig tema å snakke om, fordi det er mange følelser involvert. Men jeg håper med dette filmmaterialet at det blir lettere å snakke om, sier Grønsund.

Filmen skal distribueres ut til sykehusene som foretar CI-operasjoner på voksne; Oslo Universitetssykehus, St. Olavs Hospital og Haukeland Universitetssykehus. I tillegg vil Statped distribuere filmen i sine kanaler.

Her kan du få en smakebit av filmen (ekstern lenke)

 

PS! Prosjektet "Veien tilbake" er støttet av ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering, og er et samarbeid mellom Statped, Novemberfilm og HLF.

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding