Hopp til innhold

Å erkjenne at man har tinnitus, være åpen om det, og akseptere eget ansvar er viktige elementer for å begrense plagene med tinnitus.

Audiopedagog Bente Ørbeck,HLF BriskebyAv Tor Slette Johansen (tekst og foto)

Audiopedagog Bente Ørbeck (bildet) er en av foredragsholderne ved HLF Briskeby rehabilitering og utadrettede tjenester som jevnlig arrangerer kurs for mennesker med tinnitus.

– Kognitiv terapi vil for mange være et godt hjelpemiddel for å redusere plagene ved tinnitus, og det er den enkeltes egne tanker som må bevisstgjøres og pleies. Det er ikke lyden i seg selv, men hvordan vi oppfatter den, som langt på vei avgjør hvor plaget man blir. Det gjelder å få tak i hvilke tanker man mer eller mindre automatisk og vanemessig knytter til tinnitus, sier Ørbeck.

Les mer om tinnitus i Din Hørsel

Gammelt tankegods
Hun sier det er tre punkter man må ta tak i selv:

  • Hvilke opplevelser, erfaringer og tanker kobler du til tinnitus?

  • Hvilke automatiske tanker knytter du til tinnitus, som fører til dine følelser og reaksjoner?

  • Stemmer disse tankene overens med din kunnskap om tinnitus?

– Ofte vil man oppdage at mange av de negative tankene er gammelt og ubrukelig tankegods, og at de er basert mer på følelser enn på fakta. Av den grunn er de mer til hinder enn til hjelp, sier Ørbeck.

Endre tolkninger
Hvilke negative opplevelser, erfaringer og tanker man kobler til sin tinnitus vil i stor grad bestemme hvordan man reagerer på den.

– Det er viktig å være oppmerksom på hvordan man tenker, og å se sammenhengen mellom hvordan man tenker og hvordan man føler seg. Da kan man finne ut av hvilke negative opplevelser man kobler til sin tinnitus og som i stor grad bestemmer hvordan man reagerer på den. Hvis man finner at tolkningene er uhensiktsmessige eller upresise, må man forsøke å endre dem.

– Når man har bevisstgjort og konkretisert de negative tankene, kan man så gå kritisk til verks for å undersøke om de fortsatt har relevans og stemmer.

Legge planer
Det finnes mange «verktøy» man kan benytte seg av for å redusere tinnitusplagene.

– Den enkelte må selv planlegge når og hvor intensivt man skal teste ut de ulike verktøyene, og legge planer for avspenning og fokusering. Det som er viktig er å sørge for restitusjonstid, hvile- og avkoblingsaktiviteter, finne balanse mellom plikt- og lystaktiviteter, og variere sine opplevelser, sier Bente Ørbeck.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding