For første gang er det skrevet en portrettbok om mennesker med hørselsutfordringer.
Elisabeth Aspaker (bildet), minister i Solberg-regjeringen, er en av flere kjente personer som forteller om hvordan det er å leve med nedsatt hørsel i den nye boken "Å høre til".
Det er ikke mange årene siden hørselen var et problem for Elisabeth Aspaker.
Hørselstesten hun tok ved sykehuset i Harstad var nedslående. En utredning viste at hun hadde otosklerose, noe som fører til gradvis hørselsnedsettelse. 53-åringen har vært gjennom to operasjoner og bruker høreapparater for å få med seg mest mulig av det som blir sagt.
– Det er en ny verden. Jeg satt i møter hvor jeg var superstresset for å få med meg hva som ble sagt. Det var nesten så du måtte gjette deg til det som ble sagt. Jeg hadde til tider store problemer med å henge med i svingene, forteller Norges EØS- og EU-minister.
– Nå hører jeg godt. Selvfølgelig er jeg heldig også, for utviklingen av høreapparater og teknologien har gått i rasende fart. Høreapparatene nå er mye bedre enn de var tidligere, sier Aspaker.
Les også: Slik går du frem for å få høreapparater
– Ikke vent
Hun er klokkeklar i rådet til andre som vil ha god nytte av høreapparater.
– Om du begynner å høre dårlig: Erkjenn problemet og søk hjelp så raskt som mulig. Det gjør livet lettere på alle vis, sier ministeren som innrømmer at det kan være ubehagelig å innrømme problemer med hørselen.
– Du synes jo det er en sykdom eller et handikap. Så tror du kanskje at det skal snu livet ditt helt på hodet. Men det gjør jo ikke det. Litt batterier å skifte, mens ellers så går det jo, sier Aspaker.
Se også: Kjøp boken "Å høre til" i HLFs nettbutikk
– Har vært et savn
– Denne boken har vært et savn. Vi ønsket å skrive en bok med gode historier om hvordan hørselshemmede på ulike måter mestrer sine hverdagsutfordringer. Selv om hørselshemming har mange negative sider, er dette en positivt ladet bok, sier HLFs Roar Råken som har vært prosjektleder.
– Jeg håper boken kan gi råd som kan gjøre hverdagen lettere, samt bygge ned fordommer mot mennesker som har nedsatt hørsel. Alle ønsker vi å delta, utvikle oss og leve gode liv, sier Geir Lippestad, tidligere generalsekretær i HLF, nå byråd for næring og eierskap i Oslo og forkjemper for et mangfoldig samfunn.
Bokprosjektet "Å høre til" er finansiert via Extrastiftelsen.
Les mer om prosjektet: www.hlf.no/mestringsfortelling