Hopp til innhold

- Jeg vet at tinnitusen min kom fra OFO. Jeg var plassert rett ved siden av trompetene, og de er veldig høye, sier den tidligere klarinettisten Matthieu Lescure (41).

Han har etter seks års sak fått tilkjent erstatning på 815.000 fra Oslo Filharmoniske Orkester (OFO).

Det skriver Aftenposten.

Matthieu Lescure begynte som klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester i 2009. På det tidspunktet hadde han elleve års erfaring som musiker bak seg i Frankrike og Storbritannia, og han opplevde aldri problemer med hørselen. Han brukte øreplugger noen ganger, men ikke hele tiden.

- Det er et helvete å spille med øreplugger. Det er som om en kirurg skulle operere med boksehansker.

Et halvt år etter at han begynte å jobbe i OFO kjente han tinnitusen etter hver konsert, men morgenen etter var det borte. Av den grunn tok han ikke problemet på alvor før den ett år senere var permanent. Han ble sykmeldt og åpnet en sak hos OFOs forsikringsselskap.

- Jeg måtte avlyse alle spillejobber jeg hadde planlagt i to måneder, men tinnitusen ble ikke borte.

Les hele saken i Aftenposten

Krever iverksetting av tiltak fra Arbeidstilsynet
Konsekvensen av hørselsskader for orkestermusikere kan i verste fall være at de må slutte i jobben.

Anders Hegre, generalsekretær i HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) sier resultatene i undersøkelsen er alarmerende og gir en indikasjon på at Arbeidsmiljøloven brytes.

- Når det avdekkes slike forhold i et av landets mest anerkjente orkestre, så betyr det at hørselsutfordringene er store også i andre orkestre. Hørselsskader kan enkelt forebygges, men dessverre ikke repareres. Vi vet at mange med tinnitus og hørselstap faller utenfor arbeidslivet.

- Orkestermedarbeidere er ofte på korte kontrakter og er ekstra sårbare for å si fra om utfordringer ved arbeidsmiljøet. Vi krever at Arbeidstilsynet går inn og iverksetter tiltak, sier Hegre til Aftenposten.

Les også: Filharmonikere har store hørselsplager

 

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding