Hopp til innhold

Professor Pawel J. Jastreboff kom med sitt viktigste råd til norske tinnitusbehandlere: Gi pasienten håp!

Av Tor Slette Johansen og Trym Helbostad

I den fullsatte salen under HLF Briskebys erfaringskonferanse satt et hundretalls ØNH-spesialister og andre fagpersoner fra norske helseinstitusjoner. De satt lutter øre i påvente av professor Pawel J. Jastreboff, som er grunnleggeren av TRT (Tinnitus Retraining Therapy), en teori som har eksistert i over 30 år.

TRT-metoden kan anvendes på alle typer tinnitus, og den er like effektiv for behandling av både hyperakusis og misofoni. TRT består av rådgivning og lydterapi, begge basert på den nevrofysiologiske modellen for tinnitus.

Les også: Selvhjelpsbok for tinnitusrammede

For at pasienten skal få best mulig sluttresultat, er det første møtet med tinnitusbehandleren meget viktig.

– Som tinnitusbehandler kan du gjøre mye i løpet av kort tid, vel og merke når du vet at det ikke skyldes andre sykdommer. Det viktigste du kan gjøre er å gi pasienten håp: Fortell at pasienten har tinnitus, og at det er flere måter å hjelpe på. Det budskapet gir et godt grunnlag for videre behandling, sier Pawel J. Jastreboff som gang på gang understreket hvor viktig det er at tinnitusbehandlere ikke gir negativ rådgivning.

Les også: Gode råd til tinnitusrammede

Viktig med realistiske mål
Målet for TRT-behandlingen er at tinnitus, hyperakusis (lydoverfølsomhet) og misofoni (lydirritasjon) ikke lenger skal ha noen innvirkning på pasientens liv eller i det minste redusere alvorlighetsgraden. Tinnituslyden kan være uforandret, men skal ikke lenger gi negative reaksjoner.

– Det er viktig at pasienten forstår at dette er målet og har realistiske forventninger. Pasienten må også forstå at behandlingen vil ta tid, sier Jastreboff.

Når det gjelder hyperakusis er målet å gjenopprette et normalt toleransenivå for eksterne lyder. Målet for behandling av misofoni er at plagsomme lyder ikke lenger skal forårsake negative reaksjoner.

– Hvorfor er TRT den beste behandlingen for tinnitus?

– Det er ulike meninger om hva som er den beste måten for å behandle tinnitus. Jeg tror TRT er den beste metoden fordi den er rettet mot å fjerne kilden til problemet. Behandlingen trenger heller ikke pågå til evig tid. Kliniske studier og over 130 rapporter oppført i registeret Medline viser at metoden har en effektiv virkning på 70 til 90 prosent av de som gjennomgår behandlingen.

– Mennesker med alvorlig tinnitus er villig til å prøve mye for å finne en metode som kan fjerne tinnitus. Vi ser tilbud om kirurgisk inngrep, medikamenter og en rekke alternative behandlingstilbud som for eksempel laser, magnetisme osv. Er dette bare bløff?

– Systematiske kliniske undersøkelser viser at det bare er to metoder som kan hjelpe mot tinnitus; kognitiv adferdsterapi og TRT. Alle andre metoder mangler tilstrekkelig dokumentering av virkning, og noen av dem kan faktisk være skadelige. I løpet av mine 30 år som forsker på tinnitus har jeg sett mange metoder som påberoper seg å være effektive, men ingen av dem har overlevd tidens tann.

– Du forsker stadig videre for å finne nye og bedre metoder for å kurere tinnitus. Kan du fortelle litt om det?

– For det første er ikke arbeidet mitt rettet inn mot å kurere tinnitus i den tradisjonelle betydningen av å slutte å høre tinnituslyden. All min kunnskap som nevroforsker og behandler sier meg at det vil være ekstremt vanskelig, om i det hele tatt mulig. Jeg er en sterk tilhenger av at «kurering» ikke bør være målet vårt. TRT handler om å fjerne tinnitus som et problem, selv om en person fortsatt vil høre tinnituslyden, sier Jastreboff.

– Kognitiv adferdsterapi ser ut til å spille en sentral rolle i behandlingen i Norge. Hva mener du om dette?

– Jeg er ikke tilstrekkelig kjent med behandlingsprogrammer som tilbys i Norge, så jeg kan ikke kommentere det. Vanligvis er kognitiv adferdsterapi en effektiv behandlingsmetode. Men når man sammenligner resultater fra begge metodene, ser det ut til at TRT er tre ganger så effektiv, sier Pawel J. Jastreboff.

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding