Hopp til innhold

Kjøpmann John Arthur Ødbehr (bildet) er mer opptatt av tilgjengelighet enn mange andre. Siste tilskudd er teleslynge ved kassa – det gir kundene bedre muligheter til å høre.

Av Tor Slette Johansen (tekst og foto)

Kjøpmann Ødbehr i Vestby har tilrettelagt bensinstasjonen i Vestby med skrankeslynge. Foto: Tor Slette JohansenHandikaptoalett, rullestolvennlig uteplass og hjelp til å fylle bensin vært på plass lenge. Kjøpmannen som driver Shell/7-Eleven i Vestby er med andre ord mer opptatt av tilgjengelighet enn mange andre.

Det var teleslyngemontør Thomas Hafsengen i Plenus som fortalte Ødbehr at han burde vurdere en teleslynge. Han tok utfordringen og det gikk ikke mange timer før skrankeslyngen var på plass, godt merket både på inngangsdøren og foran og bak disken.

Liker utfordringer Ødbehr har vært aktiv Høyre-politiker i Vestby kommune i en årrekke, med ordførerklubba i hånden i åtte år inntil valget i fjor. Nå sitter han i kommunestyret og formannskapet. Og han er ikke uvant med å ta en utfordring.

– Jeg har alltid vært opptatt av barn og unge, eldre og uføre, og deres rettigheter og muligheter i lokalsamfunnet. For noen år siden ble jeg utfordret av rullestolbrukere i Vestby til å komme meg frem i rullestol. De synes det var mange små og store hindringer. Jeg tok imot utfordringen og kjørte sentrum på kryss og tvers i rullestol. Forholdene ble bedre etter det, smiler han.

Tilgjengelig kommune De tankene går også igjen i hans arbeid for å utvikle Vestby som en livskraftig kommune. Da han overtok ordførervervet i 2007 lå Vestby på 385. plass på listen over landets mest veldrevne kommuner.

Nå ligger Vestby på 14. plass.

– Vi har hatt en klar plan for utvikling av kommunen og spesielt sentrum med stort fokus på tilgjengelighet i alle former. Det skal være lett å komme til og finne frem i sentrum. Og vi skal gi kommunens innbyggere og næringsliv de tilbud de trenger for å trives her. Nylig er en sentrumsplan vedtatt i kommunestyret, og en tomt ligger klar for Ikea. Og vi har akkurat bevilget 1,5 millioner kroner til tilrettelegging av en badeplass i kommunen.

Selv startet han med bensinstasjon tilbake i 1986 på Mosseveien, før han åtte år senere startet opp med Shell-stasjon ved avkjørselen fra E 6. Stasjonen inngår i Reitankjedens 7-Eleven langs veien.

– Jeg hadde besøk av kjedeledelsen her nylig, og de var veldig godt fornøyd med at jeg hadde installert skrankeslynge. Jeg er nok den første i landet som har gjort dette, men håper flere vil følge etter.

– For meg er tilgjengelighet for og service overfor kunden alfa og omega i denne bransjen. Og det er jo en selvfølge at hørselshemmede skal ha samme tilbud som alle andre kunder. Uansett type handikap eller utfordring skal vi ta imot alle kunder på lik linje. Det skal være trygt og godt å stoppe her.

Ødbehr og hans ansatte går heller ikke av veien for å yte litt ekstra service.

– Er det kunder som trenger hjelp til å betjene pumpene, så fyller vi for dem. Trenger de hjelp til å kjøre bilen inn i vaskehallen, så gjør vi det.

Kjøpmannen er godt vant med teleslynger som aktiv politiker.

– Vi har hatt teleslynge i kommunestyresalen og i offentlige bygninger i mange år. Og min far har dårlig hørsel og jeg har hjulpet ham med hørselstekniske hjelpemidler. Da Thomas kom innom, sa jeg bare: Kan du montere slynga i dag?

– Flere hørselshemmede kunder var innom stasjonen allerede første dagen, og ga klart uttrykk for at dette var positivt og til stor hjelp for dem. Vi har mange eldre kunder, og det er viktig at de og alle andre skal føle at de blir tatt godt imot hos oss.

– Mitt engasjement for eldre og uføre gjennom politikken har lært meg at vi har mange ensomme mennesker i samfunnet i dag, og nettopp ensomhet er en av de store utfordringene vi politikere må ta på alvor. Det gjelder ikke minst i det private rom, men også vi som driver næringsvirksomhet har et ansvar for å skape sosiale rom for mennesker som har ulike utfordringer i livet, sier John Arthur Ødbehr.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding