Hopp til innhold

Smilene sitter løst denne dagen hos jentene og guttene på sovesal 1 på Montfort College i Malawi.

Av (tekst og foto)

Rektor Berit Tollefsen fra Briskeby videregående skole for hørselshemmede i Norge har tatt den lange reisen til landet sørøst i Afrika.

Nå sitter hun på sengekanten sammen med barna. Nye madrasser, tepper, puter og myggnett er kjøpt inn. Ødelagte vinduer er reparert og veggene malt. Fortsatt gjenstår mye, men takknemligheten hos barna gir inspirasjon til videre innsats.

Stolt av Briskeby-elevene
– Jeg er så stolt over solidariteten mine elever har vist andre elever med nedsatt hørsel. Det er engasjement og kjærlighet over landegrensene. De har gitt til sammen 47.000 kroner gjennom Operasjon Dagsverk-jobbing. I Malawi kan du få utrettet mye for denne summen, sier Berit.

For ett år siden var forholdene på sovesal 1 ganske annerledes. Den gule malingen flasset av på veggene. Feltsengene var gamle og utslitte, plankebunnene i stykker og de tynne madrassene var illeluktende og fulle av hull og avrevne hjørner. Tepper var mangelvarer.

Les også: HLFs bistandsarbeid i Malawi

Mye gjenstår
Fortsatt gjenstår det fem sovesaler å pusse opp. 

– Målet er at alle elevene skal få bedre boforhold, sier Berit. Hun peker på at det er store helsemessige gevinster å hente for barna. Elevene på skolen er i alderen 4-18 år.

– Myggnettene vil beskytte dem mot malaria, som er en fryktet febersykdom overført av mygg. I Malawi dør hvert niende barn før fylte fem år. Landet har høy forekomst av malaria, kolera og hiv/aids, og rundt 13 prosent av barna er foreldreløse.

Lærer å sy
Også på systuen som var stengt for ett år siden, syder det nå av aktivitet. Elevene reparerer skoleuniformene, og syr klær og vesker som de kan selge. Håpet er at det de lager vil gi litt ekstra inntekter, og ikke minst ferdigheter som barna kan ta med hjem til landsbyen sin.

- Vi vet at disse barna vil slite med å livnære seg. Håpet er at syferdighetene kan gi dem et levebrød når de skal vende hjem etter endt skolegang, sier rektor Lucy Magagula. Hun er stolt og glad for samarbeidet med HLF og hva Briskeby-elevene har gitt i gave til barna.

Jubler over nye madrasser
Stor glede hos elevene ved Montfort College i Malawi. Her får de fine nye madrasser gitt i gave av Briskeby videregående skole. Foto: Mari Kathrine Schmedling

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding