Hopp til innhold

Ute på en støvete, varm skoleplass på landsbygda screener HLF-audiografene Connie Larsen og Odd Magne Risan barnas hørsel. Forholdene for testing er totalt annerledes enn hvordan læreboka beskriver det.

Av (tekst og foto)

De er to av tre audiografer i Malawi, et land med 17 millioner innbyggere.  Det går gjetord om hva de kan få til, selv med lite hørselsteknisk utstyr.

HLFs interessepolitiske rådgiver og prosjektleder Marit Skatvedt sier at hørselsomsorg her kun er for de få, men at HLFs prosjekt gir håp om endring og en bedre hørselshelse for de unge.

– Prosjektet vårt er inne i sitt fjerde år. Så langt har audiografene våre hørselstestet over 1.000 barn, og i tillegg hjulpet hundrevis av unge med stell og rens av ørene. Øreinfeksjoner er en av de vanligste årsakene til hørselstap hos barn i dette fattige landet, sier Skatvedt. 

Et land som akkurat nå opplever sultkatastrofe etter flom og tørke, maisavlingene er ødelagte, mais er hovedingrediens i kostholdet. Utfordringene landet står ovenfor er større enn noen gang.

Faglige utfordringer Ved Montfort SNE College, Afrikas første spesialskole for hørselshemmede barn, har audiografene Connie og Odd Magne hatt sin hverdag siden februar. I tillegg til å hjelpe barna, er overføring av kunnskap en viktig del av prosjektet. De er også med og underviser lærerstudentene ved skolen i audiologi og har praktiske kurs i screening. 

– Vi blir hele tiden utfordret som fagpersoner. Her har vi lite å hjelpe oss med, og vi må gjøre så godt vi kan. Det er klart det er vanskelig ikke å kunne følge opp barna slik vi er utdannet til å skulle gjøre, samtidig er det viktig å huske at all hjelp er bedre enn ingen, sier Connie.

Hun var ferdig audiograf ved Høgskolen i Sør-Trøndelag i 2015, og jobbet etter skolen som audiograf ved Stavanger universitetssjukehus.

– Vi erfarer at det er de helt enkle hørselstekniske hjelpemidlene som fungerer best her, slik som en samtaleforsterker. Høreapparater fungerer dårlig, fordi de er dyre, lite tilgjengelige og krever jevnlig kjøp av batterier.  I tillegg er det ytterst få som har kompetanse på tilpasning og teknisk oppfølging av høreapparater som er i bruk, forklarer Connie.

(Saken fortsetter under bildet)
Connie Larsen og Odd Magne Risan lærer elevene å sy
For at elevene skal klare seg bedre når de reiser hjem til landsbyene, er systuen gjenåpnet takket være engasjement fra HLFs audiografer.

Tålmodighetsprøve
Odd Magne nikker og sier at tålmodighet er noe de har måttet lære seg.

– Vi har måttet lære oss å takle alle inntrykkene, og det faktum at vi ikke får hjulpet alle. Vi må fokusere på det vi får gjort, og at utvikling her er noe annet enn hvordan vi tenker fremskritt hjemme. Det er vanskelig å planlegge å komme seg fra sted til sted. Det finnes ingen offentlig transport. De få som har penger sitter på med en overfylt van, noen få har en sliten sykkel som er fullastet. Eller som de fleste, de går, ofte barbeint og i solsteiken. Et møte til avtalt tid, skjer ofte ikke før flere timer senere, eller blir utsatt. Man har et annet forhold til tid her, sier Odd Magne.

Opprinnelig jobbet Odd Magne som sveiser, før han fant ut at yrket hans måtte ha mennesker i fokus. Dermed ble veien kort til audiografutdannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Nå holder han på med en mastergrad i helsevitenskap, men bestemte seg for å ta en pause da han fikk sjansen til å bli en del av HLFs prosjekt.

– Det har jeg ikke angret på, den erfaringen og ballasten jeg får med hjem er unik. Jeg er opptatt av at Norge også snart må få en mastergrad i audiologi på linje med andre land. Vi trenger mer og bedre kunnskap om hørsel, i tillegg til forskning på årsakssammenhenger, sier Odd Magne.

 

Stolte over prosjektet
– Vi er så fornøyd med den faglige innsatsen og jobben disse to gjør. I tillegg til måten de har tilpasset seg livet her nede på, skryter skolens rektor Lucy Magagula.

Rektoren forteller at også to av Montforts egne spesiallærere Paul Chipanga og Ernest Ngombe er godt i gang med oppholdet sitt på Briskeby videregående skole for hørselshemmede elever i Lier. Der underviser de elevene blant annet i engelsk.

– Det er et viktig prosjekt HLF har satt i gang. Det viser vei inn i fremtiden sier hun. Arbeidsoppgavene står i kø for de to dyktige audiografene.

– Oppholdet her forandrer livet mitt, sier Connie Larsen.

Odd Magne legger til:
– Mitt også. Takknemligheten er stor over å få være en del av dette prosjektet, samtidig verdsetter jeg det faktum at vi kommer fra et så bra land som Norge, med blant annet et godt helsevesen, sier Odd Magne Risan.

 

HLFs audiografer identifiserer elever med hørselstap
Sammen med MACOHA (Malawi Council for the Handicapped) er HLFs audiografer Connie Larsen og Odd Magne Risan for å identifisere elever med hørselstap.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding