Hopp til innhold

Nå skal det endelig bli slutt på høyere TV-lyd ved reklamepauser og promoteringer av programmer.

Mange av HLFs medlemmer opplever ubehageligheter når lyden fra tv-apparatet plutselig øker i styrke. Med nye, felles regler på plass - så skal lydopplevelsen bli bedre.

Forbedringen skyldes at norske TV-kanaler samler seg om en ny fellesstandard for lydnivå på TV-innhold. Den nye standarden vil gjelde fra 1. juni, skriver MTG Norge i en pressemelding.

MTG, NRK, TV2 og Discovery er blitt enige om å innføre EBU R128 Loudness i Norge, et sett av regler utarbeidet av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) for standardisering av tillatte nivåer for lydstyrke på TV-innhold. Fra og med 1. juni i år skal alle de norske kanalene følge denne internasjonale standarden, noe som vil sikre en bedre lydopplevelse for seerne.

Den nye standarden vil avløse eksisterende regler, og den vil sikre at lydstyrken for både TV-programmer, reklame og promo ligger på samme nivå, slik at seerne unngår plutselige endringer i lydnivå mellom programmer, eller mellom kanaler, uavhengig av hva slags innhold som sendes. Selv om norske TV-kanaler allerede følger et felles sett med regler for lydnivåer, oppfatter mange seere at det er stor forskjell i lydstyrke på programmer og reklame.

Les også: Slik får du frem teksting på TV

R128 er en ny måte å måle lydnivåer på. Med dagens såkalte peakmetode har det utviklet seg en tradisjon på at «jo høyere jo bedre», spesielt innen reklame. Med de nye reglene måles lydnivåer med en metode som ligner mer på hvordan vår hørsel oppfatter lyd. USA var først ut med å innføre standarden i lovs form, mens TV-kringkasterne i Norge nå ønsker å komme en offentlig regulering i forkjøpet.

For å få full effekt av endringen er det viktig at den gjøres samtidig på alle kanaler, heter det i pressemeldingen fra MTG.

Les pressemeldingen: Ny lydstandard på alle norske TV-kanaler

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding