HLF har utallige ganger etterlyst oppdaterte hørselstall fra myndighetene. Mye har endret seg i samfunnet siden helseundersøkelsen som ble gjennomført i Nord-Trøndelag 1995-1997 (HUNT 2).
– Ingen helseminister har siden 90-tallet undersøkt hvordan det står til med hørselen vår. Det mangler kun to millioner kroner for å få oppdaterte hørselstall når neste store folkehelseundersøkelse står for tur høsten 2017 (HUNT 4). Nå må Stortinget gi pengene som mangler. Nye tall vil danne grunnlag for forebygging og en bedre hørselsomsorg, sier HLFs generalsekretær Anders Hegre.
I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) står hele 1,1 milliard unge mennesker i fare for å få hørselsskader på grunn av uvettig omgang med lyd.
- Når WHO slår alarm, så lytter man. Det forventer vi at også Stortinget gjør, understreker Hegre.
Les også: HLFs innspill til Statsbudsjettet for 2017
Finansiering av Briskeby vgs på plass
Til tross for manglende midler til å kartlegge hørsel i folkehelseundersøkelsen neste år, er det flere lyspunkter i regjeringens forslag til statsbudsjett.
– Det er flere positive elementer i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år: Briskeby videregående skole er sikret økonomisk støtte til driften, HLF får 2 millioner kroner til hørselshjelperordningen og rettighetene i folketrygden til høreapparater og hørselstekniske hjelpemidler opprettholdes, sier Hegre.
Forventer flere høreapparatbrukere
HLF er tydelig på at samfunnet må være forberedt på at antall hørselshemmede vil stige de neste årene.
Økningen i antall formidlede høreapparat bekrefter denne utviklingen. I 2015 ble det formidlet 87.000 høreapparater i Norge, mot 81.000 apparater året før. I saldert budsjett for 2016 er utgiftene til høreapparater anslått til 635 millioner kroner. For 2017 er budsjettet 700 millioner kroner – en økning på 10%.
– Det er bra at regjeringen følger utviklingen i forhold til behovet for høreapparater og andre tekniske hjelpemidler. Det er også positivt at det ikke legges opp til noen endring i rettigheter og formidlingssystem. Svakheten ved regjeringens politikk på hørselsfeltet går på oppfølging av den enkelte hørselshemmede og manglende vilje til å forebygge. Et oppdatert kunnskapsgrunnlag må på plass – det kan vi få om Stortinget sørger for midler til hørsel når HUNT 4 skal gjennomføres, sier Hegre.