Hopp til innhold

– Vi ønsker ikke å skremme noen, men vi må være tydelige. All erfaring tilsier at utsatte grupper, som hørselshemmede er en del av, har større risiko for å dø i brann.

Av

– Derfor er viktig for oss å få frem at de selv må forstå hvilken risiko de løper ved ikke å ha riktig varslingsutstyr og at utstyret er tilkoplet, sier spesialkonsulent Anja Kristin Kleiven og informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat.

De tre siste årene er 13 av 14 omkomne i branner i Oslo i kategorien «utsatt gruppe», en gruppe som omfatter blant andre eldre hjemmeboende, mennesker med nedsatt fysisk funksjonsevne, mennesker med rusproblemer – og hørselshemmede.

– Vårt klare mål er at ingen skal dø i branner. Men denne statistikken er alarmerende. Vi tar dette på høyeste alvor og har et eget team som jobber opp mot disse gruppene, sier Kleiven og Hovtun.

Oslo brann- og redningsetat understreker at dette er et problem som gjelder hele landet.

– Tørrkok og branner oppstår dessverre over alt. Og det er ekstra viktig å være sikret med varslingsutstyr på steder hvor det ikke er så rask utrykningstid som det er her i Oslo. Du kan ikke basere din egen brannsikkerhet på flaks eller at naboen våkner og reagerer, sier Anja Kristin Kleiven og Lars Magne Hovtun, og kommer med et tydelig råd:

– Kontakt den kommunale hørselskontakten der du bor og bestill røykvarsler som er tilpasset hørselshemmede. Det er helt gratis, og den viktigste livsforsikringen du kan få!

Les også saken i Din Hørsel nr 4/16

(Saken fortsetter under bildet)
Et godt varslingssystem er viktig for mennesker med nedsatt hørsel,og kan redde liv
Et godt varslingssystem er viktig for mennesker med nedsatt hørsel, og kan redde liv.

Økt sikkerhet med god varsling
Den aller viktigste delen innen varsling er det som kan redde liv; brannvarsling. Norge har i mange år hatt altfor mange branner der eldre har omkommet. Det er ganske vanlig at eldre ofte har større eller mindre hørselstap, og spesielt i det frekvensområdet der de fleste varslingssignaler ligger.

For normalhørende er kraftig lyd nok, og de tekniske løsninger som finnes trekker lite strøm som gir lang batterilevetid. Skal vi varsles med vibrasjon trengs det vesentlig mer strøm for å gi ønsket vibrasjon, og da er ikke batteridrift tilstrekkelig.

Når vi da blir avhengig av strøm fra strømnettet for å drive vibratoren, risikerer vi at vi ikke får vibrasjon om strømmen bli borte, eller om noen uforvarende har dratt ut kontakten, eller dratt ut kontakten for å støvsuge. Her er det stor risiko for feil som i tilfelle brann kan få en tragisk utgang.

Flexiblink varsling
Flexiblink varslingssystem er et system som dekker det meste av varsling og det gir en grad av sikkerhet som de øvrige leverandørene ikke har. De varslingsenheter som går på sikkerhet - som brannvarsling - har en avbruddfri strømforsyning med reservebatteri for minimum 16 timers drift ved strømbrudd. Hvis noen drar ut kontakten til sengevibratoren, vil den straks sende beskjed til en mottaker som gir talebeskjed og i klartekst viser på en skjerm at kontakten er dratt ut. Hvis dette skjer på kvelden har batteriet i vibratoren nok strøm til å varsle til langt ut på neste dag og brukeren kommer på stuen og får se den lysende varslingen. Også andre varslingsmottakere enn sengevibrator kan ha avbruddsfri strømforsyning for øket sikkerhet, for eksempel varslingsmottakeren på stue.

Flexiblink-systemet har både optiske og ioniske brannvarslere som sender direkte til mottakerne. Mange har i dag seriekoplede brannvarslere i hjemmet, og da er det mulig å kople en lyddetektor til en av brannvarslerne i stedet, og slik gi varsling via Flexiblink-systemet.

Flexiblink sendere finnes i en rekke varianter som kan dekke det aller meste av behovene. Det vanligste er brann, dørklokke og telefon.

Mottakerne i Flexiblink-serien består av sengevibratorer og lommemottaker som varsler med vibrasjon. Lommevibratoren kan også gi varsling med lyd og lys om det er ønskelig. Sengevibratorene er også utstyrt med en kabel for tilkopling til Flexiblink vekkerklokke.

Lynx varslingssystem
Det neste varslingssystemet, rangert som nummer to, er Lynx. Lynx har ikke like mange muligheter for individuell tilpasning, eller den samme grad av sikkerhet med feilvarsling som Flexiblink. Men det har et par varslingsmottakere som dekker spesielle behov. Varslingsmottakeren Lynx Tactum er et armbåndsur med innebygget varsling med vibrasjon med et display på urskiven som viser varslingsårsaken. Denne må lades hver natt og laderen kan koples opp mot en putevibrator som varslingsmottaker om natten. Lynx MiniVib er en enklere varslingsmottaker til å ha på armen, men uten klokke.

Puzzle varslingssystem
Puzzle-systemet er det siste systemet i rangeringen. Dette er et system som dekker de mest vanlige varslingsbehovene som brann, telefon, dør og barnevakt. Varslingsmottakere er med lyd, lys eller vibrasjon, og inkluderer en lommemottaker med vibrasjon.

PS! Siste del av denne artikkelen er en forkortet versjon av Din Hørsels serie om hørselshjelpemidler som ble publisert i utgavene 5-8/2014, og som ble skrevet av audioingeniør Gudvin Helleve ved NAVs hjelpemiddelsentral i Vestfold. Du kan lese de aktuelle artiklene på www.hlf.no/dinhorsel, nr. 8-2014

Du finner informasjon om hvem som har rett på hjelpemidler, hvilke hjelpemidler du kan få og hvordan du går frem for å få dem på NAV sine nettsider

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding