Glenn Gustavsen (bildet) er en av flere som forteller om sin arbeidshverdag i den nye informasjonsfilmen fra HLF Briskeby; "Fra øre til øre". Håpet er at flere kan benytte seg av mulighetene som finnes og stå lenger i arbeidslivet.
- Uten dette utstyret kunne jeg ikke ha jobbet, sier Glenn Gustavsen, som jobber ved en AMK-sentral (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral). 55-åringen har plagsom tinnitus og sterkt nedsatt hørsel på et øre.
Takket være teknisk utstyr som hjelper han i en hektisk hverdag, kan han utføre det livsviktige arbeidet.
- Headsettet demper lyden på utsiden og filtrerer høye og skarpe lyder jeg ikke tåler, sier Gustavsen.
- Når du jobber på en AMK-sentral, så er det viktig at vi hører godt. Uten headsettet som er tilpasset Glenn, så kunne ikke han ha fungert i sin jobb som ressurskoordinator i AMK, sier Grete Bø, avdelingssjef for AMK Vestfold og Telemark.
Se også: Les mer om Behold jobben-kurs ved HLF Briskeby
I yrkesaktiv alder har nærmere 15 prosent nedsatt hørsel. HLF Briskeby sin erfaring er at mange faller ut av arbeidsliv og studier altfor tidlig, og arbeidslivet oppleves ofte som svært strevsomt på mange plan.
Hørselshemmede selv har ofte relativt lite kunnskap om effekten av hørselstapet og om hva som finnes av hjelp. Gjennom informasjonsfilmen ønsker HLF Briskeby å gi lettfattelig informasjon til hørselshemmede, kolleger og arbeidsgivere slik at flest mulig står i arbeidslivet lengst mulig.
Les også: Slik går du frem for å få høreapparat
Viktig med åpenhet
– Hvis du som hørselshemmet føler at du sliter på jobben, så må du informere om at du har et tilretteleggingsbehov. Min bekymring er, for jeg har truffet mange hørselshemmede, er at man av en eller annen merkelig grunn skammer seg over å høre dårlig, og at man prøver å kompensere og ikke tør å si i fra, sier Claus Moxsnes Jervel i Likestillings- og diskrimineringsombudet.
- Hørselshemmede må komme ut av skapet som hørselshemmede og informere, påpeker Moxsnes Jervel.
Kan legge forholdene til rette
Hørselshemmede har krav på individuell tilrettelegging. NAVs hjelpemiddelsentraler gir råd og veiledning om bruk av tilleggsutstyr og fremskaffer de nødvendige hjelpemidlene. NAV kan foreta en kartlegging på arbeidsplassen og se hvilke hjelpemidler det er behov for.
- Arbeidsgiver har ofte en veldig liten forståelse for hva et hørselstap innebærer. Noe av det en kan bidra med, er å hjelpe arbeidsgiver til å skjønne hvorfor det er vanskelig å være hørselshemmet og yrkesaktiv, forteller Gudvin Helleve, en nestor innen hjelpemiddelformidling i NAV.
Se også: Les om dine rettigheter
Les mer om prosjektet "Fra øre til øre": www.hlf.no/fraoretilore