Hopp til innhold

Forbundsleder Morten Buan har tungt for å si nei til nye utfordringer. Slik har han pådratt seg to motorsykler og et lass med styreverv. Nå ønsker han tre nye år i HLFs ledersete.

Hvis du googler Morten Buan, popper det opp mange bilder av ham i findress og det karakteristiske «ordførerkjedet» som leder av ordenen Odd Fellow. På denne årstiden er det likevel en annen dress som er minst like stor stas; skinndressen.

Morten Buan med motorsykkel

NYFRELST: I fjor skaffet Morten Buan seg motorsykkel og innrømmer at han er hektet . - Mye bråk med Harley? Nei da, ikke mer lyd enn man bør tåle, mener Buan, som har en Harley Davidson av typen «Fat boy».

Fikk MC-lappen av kona
I fjor kjøpte Morten Buan motorsykkel, og det er konas skyld. Etter at MC-interesserte Synøve Buan ga «motorsykkellappen» i bursdagsgave til ektefellen, ble Buan såpass hektet at det ikke ble en Harley-Davidson på deling. I stedet har de kjøpt hver sin.

-Når jeg kjører motorsykkel, er tankene helt frikoblet fra alt annet. Jeg liker å være min egen herre. På sykkel får du en spesiell frihetsfølelse og nærkontakt med naturen. Jeg er en voksen mann og er ingen racerkjører, men jeg har nok vært litt over fartsgrensa, ja, humrer 63-årige Buan.

Frivillighet under press
Den 22. juni avvikles HLFs landsmøte på Sundvollen på Ringerike. Nytt sentralstyre skal velges, og nye politiske føringer skal stakes ut.

-Behovet for en klar brukerstemme for hørselssaken blir bare større i årene fremover. Hørselshemmede er avhengig av å ha en profesjonell og oppegående organisasjon som HLF i ryggen. Nedsatt hørsel og skadelig støy er et økende folkehelseproblem, ikke bare i de eldste befolkningsgruppene. Utfordringen for HLF er å få flere unge og yrkesaktive inn i organisasjonen, mener Buan.

Han ser at samfunnsutviklingen har gitt den tradisjonelle frivilligheten trangere kår. Frivillighet tar tid, og tid har folk stadig mindre av.

-Det er blitt vanskeligere å få folk til å ta faste verv i lokallag, særlig som sekretær og kasserer. Samtidig viser HLF-medlemmene et stort engasjement når vi har aksjoner. Mange vil heller bidra gjennom praktiske oppgaver enn å administrere lokallag. Denne store bidragslysten ser vi også blant de mange flinke hørselshjelperne og likepersonene i HLF, påpeker Buan.

Han mener det er viktig å tenke alternative møteplasser og arbeidsformer i årene fremover, for eksempel i form av lokallagsmøter på nett i stedet for på seniorsentra.

Gratis høreapparat i fare?
Når det gjelder viktige kampsaker frem mot 2021, er han rask til å nevne universell utforming, tilgjengelighet, tilrettelagt undervisning og fortsatt rett til gratis høreapparat via Folketrygden. Senest i fjor var det stor usikkerhet rundt det siste, men et flertall på Stortinget stemte ned et forslag om endring av hjelpemiddelordningen. Nye «farer» truer likevel i kulissene etter at private aktører har begynt å selge høreapparater over disk til selvkost.

-Hva synes du om denne utviklingen, og hva skal HLF mene?

-Det er naturlig at private vil inn på dette markedet. Kommersielle aktører vil alltid inn der det er penger å tjene, og hørsel er beklageligvis en «bransje» i vekst. Jeg mener det er forståelig at folk med behov for høreapparat velger å betale dette selv, hvis alternativet er å vente i opptil ett år på gratisapparat gjennom NAV. Som forbund skal vi likevel kjempe knallhardt for å beholde retten til gratis høreapparat gjennom det offentlige.

FAMILIEMANN: Morten Buan har vært flere ganger i Malawi i forbindelse med organisasjonsarbeid, og også familien har vært med. Her er kona Synøve og barna Olav (18), Fredrik (17) og Solveig (14).

Tok sønnen ut av skolen
Som far til en sterkt hørselshemmet sønn har Buan og kona selv valgt en privat løsning, da det offentlige sviktet. Fordi undervisningen ikke fungerte ble Fredrik, nå 17 år, tatt ut av barneskole til en privat friskole i Oslo, der han fullførte grunnskolen.

-I likhet med andre hørselshemmede har han mange språkhull og lavere språkforståelse enn jevnaldrende. Men han er en utadvendt kar som klarer seg bra, forteller en stolt pappa om sønnen, som nå går på HLF-eide Briskeby videregående skole i Lier.

Særlig de første årene etter at han og kona fikk den tøffe beskjeden om at sønnen var døv, ble et tungt motbakkeløp. Etter hard kamp om å få CI (Cochlea implantat) ble Fredrik operert som treåring. Deretter startet en ny kamp for CI på det andre øret.

-Han var fire og et halvt år gammel da vi kunne starte talespråkopplæringen, og det hastet å få språk og lyder på plass til skolestart. Det var en intens treningsperiode, minnes Buan. Fredrik ble den første norske rettighetspasienten med CI på begge ører.

Vil fortsatt fighte
Ikke overraskende var det på grunn av Fredrik ekteparet Buan meldte seg inn i HLF Oslo, der de fort kom inn Foreldre - og barnutvalget og ulike tillitsverv. For Mortens del endte det altså med en plass i sentralstyret, som han nå har ledet i to perioder. Han har nå sagt ja til en tredje.

-Selv om vår personlige kamp har løst seg har ikke engasjementet mitt for hørselshemmede dabbet av. Mennesker med hørselstap har mange og ulike utfordringer, og jeg har fortsatt lyst til å fighte for dem, sier Buan.

Han har ikke mindre enn fem andre sentrale verv knyttet til hørselssaken: Styreleder for Briskeby videregående skole, styreleder ved HLF Briskeby Kompetansesenter, styreleder for HLF Briskeby Forskning og utvikling, styreleder i Signo Rycon, samt brukerrepresentant i Statped.  I tillegg kommer styreverv i andre organisasjoner som Røde Kors, SOS Barnebyer og inntil i fjor FFO (Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon). Blant annet.

Morten Buan jobber som daglig leder, også kalt Store Sire, i Odd Fellow, o

Morten Buan har vært en del av Odd Fellow-ordenen i mange år og er daglig leder, såkalt Stor Sire, i hovedkvarteret i Oslo. 

Sans for struktur og orden
Også mens Buan var i Forsvaret og ute i det sivile liv har han sittet mye i sjefsstoler, deriblant som personaldirektør i Ringnes, konserndirektør i NSB, personal- og utviklingsdirektør i Statens pensjonskasse og HR-direktør ved Ullevål universitetssykehus. I dag er han valgt til daglig leder, såkalt Stor Sire, i Odd Fellow Ordenen.

-Hva er så drivkraften bak all opphoping av lederverv og framskutte posisjoner?

Buan tror det handler om flere ting, for eksempel sans for struktur og orden og en ambisiøs personlighet. Allerede som 17 åring var han leder av Orkdal Røde Kors, noe som gjorde ham til Norges yngste korpsleder.

Og den som tror Morten Buan er den typiske storebror, som med største selvfølge tar lederrollen, kan tro om igjen. Morten var den midterste ungen i en søskenflokk på sju hjemme på Buan gård i Orkanger i Trøndelag. Med et slikt nummer i rekka kommer ikke sjefsrollen av seg sjøl.

Morten Buan med symbolsk nøkkel

Symbolsk nøkkel.  Gaven fra SOS - Barnebyer i Malawi er beviset på at 3000 barn i Malawi har fått et nytt hjem med integrerte skoler for hørselshemmede.

-Hvis en sak er veldig viktig for meg, vil jeg helst ha styringen. Drivkraften er at jeg liker å skape resultater og bidra til at folk får en enklere hverdag. Stolthetsfølelsen når jeg lykkes og får takk gir utrolig mye energi. Som folk flest liker jeg å bli sett og hørt.

Han viser frem et konkret eksempel, en diger symbolsk nøkkel av tre, der det er inngravert tallet 3000. Det er antall barn som har fått en ny framtid på skolen «De tre kjedeledd» i lutfattige Malawi, den siste av en rekke SOS-barnebyer som Odd Fellow har etablert.

Familiefar og kokk

-Er du noen gang frakoblet?

-Ja, jeg prøver å være tilstede der jeg er. Er jeg sammen med familien forsøker jeg å ha mobilfri sone, selv om jeg merker at det er blitt vanskeligere når e-poster og SMS-er tikker inn. For meg er det viktig å bruke tid på andre ting enn bare jobb og verv.

Tre kvelder i uka styrketrener han sammen med kona Synøve, og det er han som lager middag i familien. Før Buan sykler til sitt hjørnekontor med utsikt til Det kongelige slott om morgenen, lager han matpakker til tenåringene med trollfjes på matpapiret. Også kona, som han omtaler som fruen, får ofte matpakke. Ikke med troll, men hjerte.

-Det fortjener hun, for hun jobber mye, mye mer enn meg, sier matpakkesmøreren.

-Hva er dine beste egenskaper?

-Nei, sannelig om jeg vet. Jeg er vel nokså strukturert, målorientert og har mye energi.Og så er jeg, bank i bordet,  så heldig å ha god helse.

-Hva med dine verste egenskaper, hvem vil du trekke frem?

-Tja… Jeg kan bli ganske irritert og sær, hvis jeg oppdager at folk driver med dobbelt agenda. Uærlighet er noe jeg misliker veldig sterkt. Om det ikke tar nattesøvnen fra meg, så går det innpå meg. Jeg er vant til å takle konflikter og intriger, men løgn og fanteri, huff, det har jeg lite til overs for.

HLF er varm og stor
Blant sakene som han skal fighte for i neste periode som forbundsleder er Kommunereformen, som i sterk grad vil påvirke tjenestetilbudet til både hørselshemmede og andre.

-Trenden er at tilbudet skal nærmest mulig brukeren. Jeg tror Kommunereformen kan bli bra bare de nye kommunene klarer å tilby de tjenestene de skal. Her skal vi følge nøye med, lover Morten Buan.

-Til slutt, hva mener du HLF har grunn til å være stolt av?

-Jeg tror faktisk HLF er den mest profesjonelle brukerorganisasjonen i Norge. Vi har et sentralt sekretariat i Oslo med ressurspersoner som er veldig dedikerte til jobben, og jeg er veldig stolt over det som gjøres både sentralt og lokalt. Vi har klart å skape en kultur preget av engasjement, kunnskap og omsorg. Jeg har jobbet for mange organisasjoner og mener HLF er en spesielt varm og kompetent organisasjon. Måten HLF jobber for hørselssaken på er nokså unik sammenlignet med andre land i Norden, vet Buan, som sitter som leder av den nordiske sammenslutningen av hørselsorganisasjoner.

-Sist, men ikke minst skal vi også være ekstra stolt over at faktisk vi er verdens største hørselsorganisasjon!

 

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding