Hopp til innhold

Hvordan er det egentlig å være nærperson til en med nedsatt hørsel, og hva kan de lære av hverandre? Viktige tema blir belyst når fylkeslag og lokallag i Agder inviterer til Hørselens dag den 16. april.

Å leve med nedsatt hørsel er ikke en privatsak. Også venner, kollegaer, slekt og ikke minst de som lever under samme tak påvirkes av utfordringene som følger med hørselstap. Det er deres stemme og erfaringer som står i sentrum under Hørselens dag i Kristiansand under arrangementet "Å være nærperson til en med nedsatt hørsel".

Leder i Vest-Agder HLF, Bjørn Jonassen (bildet), sier dette om årets tema:
- Vi håper og tror at mer kunnskap skal gi økt forståelse for hverandres situasjon og bidra til en bedre hverdag. Hørselstap kan være veldig frustrerende for nærpersoner. I èn situasjon kan de oppleve at den andre hører helt greit, mens de i en annen situasjon ikke får med seg noe av det som blir sagt. Hvorfor er det slik? Det er her økt kunnskap og det å dele erfaringer blir så verdifullt.Bjørn Jonassen er leder av Vest-Agder HLF

Fem nærpersoner forteller
Sju foredragsholdere er invitert til det seks timer lange ettermiddagsarrangementet mandag den 16. april. Fem av dem er foreldre, søsken eller ektefeller av personer med hørselsutfordringer. Blant dem er advokat Geir Lippestad, som var pappa til en hørselshemmet datter. Seniorrådgiver Bjørn Bekkevoll ved Hjelpemiddelsentralen i Vest-Agder skal dele sine tanker og erfaringer som søsken av en døv bror.
Audiograf Jorunn Knudsen ved Høresentralen, Sørlandet sykehus, er en annen i dobbeltrollen nærperson og fagperson. Sammen med sin hørselshemmede sønn Odd Arvid Knudsen og svigerdatter Kari Ann Hjelmtveit skal de dele sine personlige erfaringer fra tre ulike ståsteder. 

Livet som hørehund
Å være den hørende i et samliv kan gi assosiasjoner til førerhund-rollen. Dette skal seksjonsleder og overlege Hege Saltnes ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse anskueliggjøre i foredraget "Livet som hørehund - om å være nærperson til en hørende, tunghørt, døv, cocleaimplantert mann".

-Vi kan love mange spennende historier som forhåpentligvis kan være bevisstgjørende for oss alle, sier Jonassen. Det er femte gang Vest-Agder HLF inviterer til Hørselens dag, og årets konferanse arrangeres sammen Aust-Agder HLF og lokallagene i de to fylkene. 

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding