Hopp til innhold

Grete Duna må hver dag jobbe hardt for å temme tinnitusen sin. Mestringskurs, tekniske hjelpemidler og strikking er det som har hjulpet hennes best

Intervjuet er publisert i Din Hørsel 04-2019/dinhorsel.no

 

-En øre- nese- halslege sa en gang til meg at tinnitus er som ei uoppdragen bikkje. Hvis jeg gir den for mye oppmerksomhet, for eksempel ved å tenke at «denne lyden plager meg», er det som å gi den et kjøttbein. Da vil den bare løpe rundt og ikke gi meg fred. I stedet må jeg dressere bikkja og bare registrere at den er der.

 

Sovner i regnvær

Grete Duna, selv hundeier, synes legens tinnitus-sammenligning har vært nyttig for å få kontroll på tankene. Hun legger likevel ikke skjul på at det har vært en tøff prosess å godta at hun resten av livet skal leve med en høyfrekvent lyd i hodet. Det er særlig på kvelden og nattetid hun sliter mest. Via Nav har hun fått nattbordgenerator og lydpute, som hun stiller inn på regn- og naturlyder for å overdøve tinnituslyden.

-Hjemme hos oss regner det hver natt, smiler Grete.

 

Kjøleskap-lyd på strømløs hytte

Første gangen hun ble oppmerksom på lyden var hun alene på familiens strømløse hytte.

-Verken strøm eller kjøleskap var kommet på plass, likevel kunne jeg høre lyden av et kjøleskap. Siden har tinnitusen vært der, men den har endret seg og blitt mer påtrengende. Nå hører jeg et gammelt TV-apparat. Jeg tror min tinnitus kan være resultat av mange år i støyende maskinrom før det ble påbudt med hørselsvern, sier nettverksingeniør Grete.

Vi møter henne på en kafé lunsjen. Ikke det beste stedet for en fersk høreapparatbruker, men hun har lært seg å styre lyden via en app på mobilen.

-Tinnitusen forvrenger lyder, og jeg har fått litt nedsatt hørsel. Disse apparatene har både lydforsterking og tinnitusmaskering, og jeg føler de er til litt hjelp i hverdagen.

 

Grete Duna sitter på kafé

FRA SORG TIL AKSEPT. Det har tatt Grete Duna lang tid å akseptere at lyden av stillhet er borte for alltid. – Jeg forsøker å ikke gi lyden oppmerksomhet og later litt som den ikke fins.

 

 

Nyttige mestringskurs   

«Ta ny kontakt, dersom du føler at tinnitusen holder på å gjøre deg gal». Dette var beskjeden Grete fikk fra fastlegen som ga henne diagnosen for ti år siden. Da søvnmangelen begynte å gå på livsmotet løs, gjorde hun som legen sa og ble henvist til høresentralen ved St. Olavs Hospital.

-Her fikk jeg tilbud om være med på lærings- og mestringskurs. Veldig nyttig og lærerikt. Det hjalp meg videre fra sorgfasen jeg var i til akseptfasen, og det var også fint å møte andre i samme situasjon, forteller Grete.

Fordi søvn har vært hennes største problem, har hun senere vært på søvnkurs i regi av St. Olavs.

- Jeg har lært hvordan jeg opparbeider riktig «søvntrykk» for å kunne sovne inn. Med kartlegging og sakte justering har jeg nå normal, god og regelmessig nattesøvn.

 

Strikking med motlyd

Strikking har i mange år vært hennes største hobby og lidenskap. Fire barn og to barnebarn nyter godt av hennes enorme produksjon, men hun vedgår at den nærmest lydløse aktiviteten kan være utfordrende.

- Stillhet er jo fiende nummer én. Det er når jeg sitter i strikkekroken eller alene på et kontrollrom på jobb at tinnitusen er mest påtrengende. Før pleide jeg alltid å strikke med radioen eller TV-en. Nå kan jeg også ha hjelp av høreapparatene. Motlyd gir underbevisstheten min noe annet å sysle med enn tinnitus.

 

Ikke snakk om det!

Også når hun driver med andre ting forsøker hun å ha fokus på andre lyder enn øresusen. Når hun går tur med hunden i skogen konsentrerer hun seg om å lytte til trærne som suser, lyden av føtter og poter og fornøyde hundelyder.

-Jeg later som jeg ikke har tinnitus, og det funker.

 Grete er ikke lenger den eneste som sliter med tinnitus i familien. Også ektemannen Olav har fått samme problem, men det snakker de ikke så mye om. Minst mulig, faktisk.

-Hvis vi begge skal klage og snakke om det hver gang tinnitusen plager oss, blir det bare verre for begge to. Min lyd er der konstant, uansett hva jeg gjør. I starten kunne jeg glemme den noen timer, slik er det ikke lenger. Jeg har likevel bestemt meg for én ting: - Jeg skal ha et godt liv, likevel!

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding