Hopp til innhold

Da artist og tidligere Idol-vinner Jenny Langlo (26) fikk påvist tinnitus bare 15 år gammel fryktet hun hvordan livet kom til å bli. Nå har hun lært å leve med lyden i øret.

Tekst: Sindre Nordengen Foto: Ellen Jarli

Intervjuet er publisert i Din Hørsel 04-2019/dinhorsel.no

- Å ha tinnitus er tungt og ekstremt altoppslukende, men jeg kan helhjertet si at det går an å venne seg til å leve med det, sier Jenny Langlo (25). Hun kommer fra Stordal i Møre og Romsdal, men har bodd i Oslo siden 2013, der hun to år tidligere gikk av med seieren i Idol. 

Startet etter et dykk

Sommeren 2009: Jenny (15) er på sommerferie med familien i Tyrkia. Hun bader og koser seg, men en dag får hun plutselig en pipelyd i det venstre øret etter et dykk knapt én meter under vann. De neste dagene blir pipelyden bare tydeligere, og Jenny oppsøker lege for å få hjelp til å fjerne det som kjennes ut som en dott med vann i ørene.

Etter legebesøket føler Jenny at ting blir bedre, men kort tid senere merker hun at pipelyden er der fortsatt. Da Jenny kommer hjem til Norge, oppsøker hun fastlegen og blir henvist til en øre-nese-hals-lege, som konstaterer at hun har fått tinnitus med beskjed om at «det aldri kom til å bli bedre». I ettertid har Jenny tenkt mye på hvordan den beskjeden ble gitt.

- Han burde ha sagt det på en annen måte. Det var en hardtslående beskjed å få. Det er jo håpet om at det skal bli bedre som redder deg fra å ikke bli gal.

Bekymret for fremtiden 

Den første tiden var pipelyden grei å forholde seg til, men på vei hjem fra familietur i Praha året etter blir pipelyden forsterket under landing på Gardermoen. Hele bilturen hjem klarte hun ikke å fokusere på noe annet enn pipelyden. Den var altoppslukende.

«Dette klarer jeg ikke å leve med», tenkte Jenny. De neste ukene fikk hun problemer med å være på skolen, og hun tenkte mye på hvordan fremtiden kom til å bli. Skulle hun en vakker dag gifte seg og føde med denne lyden i hodet? Det føltes umulig for henne å leve med en konstant lyd i øret. 

Jenny visste at det ikke fantes en kur, men gjorde research på egenhånd for å finne en behandling som kunne få vekk lyden. Hun vurderte en periode å kutte hørselsnerven, men slo det fra seg da hun fant ut at hun ikke ble kvitt tinnitusen på den måten heller.

- Jeg tenkte at det var bedre å være døv enn å ha tinnitus.

Følsom for lyd

Etter en stund avtok lyden, og hun kom seg lettere gjennom hverdagen, men hver gang hun fløy, ble tinnitus verre.

- Jeg visste aldri om lyden ville bli forverret i timer, dager eller for alltid, forteller Jenny, som i noen år brukte tabletter for å redusere trykk i ørene hver gang hun fløy.

Etter hvert merket Jenny at hun også var mer følsom for lyd enn andre. Hun begynte derfor å bruke ørepropper for å beskytte hørselen på steder med mye støy.

- Det verste du kan utsette ørene dine for er høy lyd, forklarer hun.

Jenny Langlo med gitar

Arvet gitar

12 år gammel arvet hun storesøsterens gitar, og siden har hun spilt gitar hver eneste dag. 18 år gammel valgte hun å utfordre seg selv ved å melde seg på talentkonkurransen Idol. Hun fikk tidlig et favorittstempel i TV-programmet og var ukentlig omtalt i rikspressen. Først da det bare var henne og to deltakere igjen forsto hun at hun kunne ha en vinnersjanse. De gangene Jenny gikk ute i gatene, ble hun forfulgt av fans.

- Det var bare hyggelig. Samtidig var det en fjern verden for ei jente fra bygda med kassegitar å oppleve å bli gjenkjent på den måten, sier Jenny. Fortsatt, åtte år senere, opplever hun å bli gjenkjent.

Vant Idol

Til læreren på musikklinja på videregående hadde Jenny sagt at hun helt sikkert kom fort hjem. I stedet ble hun i Oslo i 10 uker og ble Idol-vinner 2011.

- Det tok tid å skjønne hva jeg hadde vært med på. Å være med i Idol endret livet mitt totalt, og jeg ville nok hatt et annet liv hvis det ikke hadde vært for Idol, sier Jenny, som kunne gå rett fra videregående til fulltidsjobb som frilansartist.

Fire musikaler

Fra september 2017 til mars 2018 spilte hun 108 forestillinger av Les Misérables på Folketeateret i Oslo for 155.000 publikummere og utsolgte hus hver dag. Frem til desember i fjor spilte Jenny i forestillingen Maratondansen hos Teatret Vårt i Møre og Romsdal.

Jenny skjønner at mange sikkert tenker at det er lett for henne å få roller som Idol-vinner, men selv tar hun ikke noe for gitt.

- Jeg har jobbet hardt og aldri forventet å få roller, og jeg er ekstremt takknemlig for alt jeg har fått lov til å delta på, forteller Jenny. Siden 2015 har hun vært med i fire musikaler.

Skeptisk til behandling

Etter Idol-seieren var Jenny bekymret for om hun kunne fortsette som artist fordi flyturene gjorde henne dårligere. Hun ble rådet til å forsøke kognitiv adferdsterapi, men slo det fra seg.

- Jeg ville ikke lære meg å akseptere tinnitusen, men finne en måte å bli kvitt den på.

I dag angrer hun på denne holdningen.

- Jeg har veldig tro på denne behandlingen. Måten jeg selv har lært å leve med tinnitusen på er gjennom teknikkene man lærer i slik terapi, sier Jenny. Hun råder andre som sliter med tinnitus til å gå på et sånt kurs.

Fikk operert inn dren

Jennys storesøster, som er lege, kom i kontakt med en ørespesialist på St. Olavs hospital i Trondheim som fortalte at det kunne hjelpe mot tinnitus og trykket i ørene å legge inn et dren i trommehinna.

- Jeg vet ikke om drenet hadde en reell effekt, eller om det var placebo, men jeg ble bedre og kunne etterpå ta fly uten å få forverringer i lang tid. 

Etter inngrepet fikk hun en annen innstilling til tinnitusen og forteller at hun ble mindre redd. Etter noen år, falt drenet ut av seg selv.

- Jeg har klart meg bra uten. Da jeg fikk en forverring etter en flytur nylig var det flere år siden sist.

Jenny Langlo bruker avspenning og tankekontroll mot tinnitus

Tankekontroll

De siste årene har Jenny jobbet mye med egen psyke.

- Jeg har blitt flink til å jobbe med å kontrollere tankene mine, sier Jenny, som føler de ti årene med tinnitus har gjort henne sterkere.

Når tinnitusen kommer, minner hun seg selv på at det går over. Hvis hun skal ut på kveldstid, går hun ikke noe sted uten sine formstøpte ørepropper.

- Lar jeg være, noe jeg har forsøkt et par ganger, kjenner jeg tinnitusen ekstra i flere dager og det er utrolig ubehagelig mens det står på, sier Jenny.

På gode dager tenker hun ikke lenger over at hun har tinnitus, og merker det knapt.

- Pipelyden er der hele tiden, men jeg opplever stillhet selv om jeg har mye tinnitus. Da jeg aksepterte lyden, og sluttet å være redd for den, så ble den lettere å leve med.

Studerer psykologi

Fremtidsplanen til Jenny har aldri vært å være artist på heltid resten av livet, selv om oppdragene har stått i kø siden 2011.

- Jeg ville studere og få meg en utdannelse, men visste ikke hva og når.

En dag satt Jenny seg ned og tenkte på hva hun skulle bli. Da hun kom over profesjonsstudiet i psykologi, kjente hun at det var noe hun hadde lyst til. I snart tre år har Jenny studert psykologi ved Universitetet i Oslo ved siden av å jobbe fulltid som musikalartist.

- Jeg stortrives og har lært mye om hvordan kropp og psyke henger sammen, og at ved å jobbe med tankene, så kan vi få det mye bedre. 

Som fremtidig psykolog, føler Jenny at tinnitusen er en styrke i møte med andre.

- Jeg kan lettere forstå hvor håpløst og umulig livet kan virke mens ting står på.

Ved å dele sin historie, håper Jenny hun kan gjøre andre oppmerksomme på hvor viktig det er å ta vare på hørselen.

- Du vil ikke ha tinnitus, men hvis du får det, så er jeg opptatt av å formidle at man kan leve et greit liv med det. Det krever mye, og har tatt tid, men det er mulig.

Jenny Langlo

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding