Hopp til innhold

Stengte klinikker, strenge smittevernregler og karantener gjør at mange nå må fikse høreapparatet selv. Her kan du lære det viktigste om stell og vedlikehold.

Når byttet du slange og filter på høreapparatet sist? Sjekker du proppene jevnlig? Vet du hvordan de skal renses?

-Om du ikke har hatt gode rutiner før, så er tiden inne for å ta grep. Slik kan apparatet fungerer optimalt, så lenge som mulig. 

Dette understreker audiograf Andreas Meese ved Linderud Øre Nese Hals i Oslo. I likhet med mange andre kolleger i Norge er han permittert på grunn av koronastengte klinikker. Også avtalespesialister og hørselssentraler har sluttet å ta imot pasienter i henhold til helsemyndighetenes restriksjoner. Dermed er hørselshemmede og høreapparatbrukere prisgitt egen kompetanse eller de hjelperne de måtte ha rundt seg.

Lett å lære - lett å glemme

Meese vet av erfaring at høreapparat som "ikke fungerer" kan vise seg å være helt i orden rent teknisk. Problemet kan i stedet skyldes manglende vedlikehold i form av tette propper i lyd- og ventilasjonskanal og manglende bytte av slanger og filter.  

-Vi forsøker å snakke med pasientene om verdien av vedlikehold, men så lenge apparatet fungerer, er dette lett å glemme. Mange er dessuten avhengige av hjelp fra pårørende, sier Meese. Han vedgår at det er vanskelig å vite at mange nå sitter isolerte og trenger hjelp fra audiografer som ikke kan hjelpe dem. I stedet må pasientene ta kontakt med sine leverandører.

Ta en kveldssjekk 

Meese anbefaler to umiddelbare grep til landets høreapparatbrukere mens korona-krisen pågår. Det ene tar få sekunder, det andre noen minutter.

- Hvis du ikke allerede har rutinen inne, så se over og tørke av høreapparatet ditt hver kveld før du legger deg. I tillegg vil jeg anbefale instruksjonsvideoene som er laget av Helse Møre og Romsdal. Dette er informative, tekstede videoer som majoriteten av alle brukere kan ha praktisk nytte av, sier Meese.

Lær om bruk, batteribytte, renhold og stell av begge typer bak-øret apparater, BTE og RITE i disse videoene:

Har du alt-i-øre-apparater (ITE) kan du laste ned brosjyrer om vedlikehold, bruk og stell her.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding