Loven sier at både offentlige og private virksomheter plikter å universelt utforme hovedløsninger for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), rettet mot eller stilt til rådighet for de som har nytte av den. Det inkluderer nettløsninger, mobilapplikasjoner, digitale læremidler, automater for betaling, med mer. Og gjelder både eksisterende og nye løsninger. Videre sier loven at virksomhetens alminnelige funksjoner kunne benyttes av flest mulig, uavhengig av funksjonsnedsettelse. Dette står i likestillings- og diskrimineringsloven § 18. Med hovedløsning menes de sentrale elementene som skal til for å bruke en app/nettside, slik som innlogging, menyknapper, bestilling, betaling, søk, meldinger, med mer.
Private virksomheters løsninger skal utformes og oppfylle 35 av 61 kriterier i samsvar med standarden Web Content Accessibility Guidelines 2.0, ifølge IKT-forskriften § 4a. Du finner en fullstendig oversikt over kriteriene i WCAG 2.0 hos UU-tilsynet.
Fra og med 01.02.2023 stilles det ytterligere krav til offentlige virksomheter:
Nå skal nettløsninger i offentlige virksomheter samsvare med kravene i EUs webdirektiv. Offentlige virksomheter plikter blant annet å ha en tilgjengelighetserklæring på sine nettsider og applikasjoner. Det stilles også krav til universell utforming i virksomhetens intranett og ekstranett. Et unntak er direkteteksting av filmopptak i sanntid. Les mer i forskriftens § 4b og på UU-tilsynets sider. UU-tilsynet er Tilsynet for universell utforming av IKT, under Digitaliseringsdirektoratet.
Det er samtidig ikke avgjørende for å klage å vite sikkert på forhånd om disse kriteriene er brutt eller ikke. Vi anbefaler å få undersøkt dette ved å klage til Diskrimineringsnemnda, da får du nemlig en ekspertvurdering. De kan også pålegge studiestedet å rette feilene som avdekkes etter du har klaget.
Om du fortsatt er usikker, kontakt HLF på , Stopp Diskrimineringen, eller Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
Du kan også lese mer om universell utforming i Rettighetsguiden.