Hopp til innhold

Artikkel hentet fra Finnmark Dagblad av:

HAMMERFESTDAGAN«I 2020 kan en million nordmenn være hørselshemmet». Beskjeden er tydelig skrevet bakpå de oransje skjortene som Tor Inge Mathisen, Vigdis Kvalnes, Anne-Line Nora, Ellen Berg-Hansen og Magne Thomassen går med. Denne uken har de og andre frivillige i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) stått med stand under Hammerfestdagan.

– Vi burde neste år stå ved inngangen og dele ut ørepropper til festivaldeltakerne, funderer Tor Inge Mathisen, og gjør et mentalt notat for evalueringsmøtet etter festivalen.

For han er det viktig at lokallaget viser at de er tilgjengelig, og har utstyr som raskt kan gi folk svar på hvordan det står til med hørselen.

Dårlig vær

HLF Hammerfest og Kvalsund har de siste fire årene holdt stand under Hammerfestdagan hvor festivalgjester og andre kan sjekke hørselen. De har også tatt turen over til Stallodagene for å utføre de viktige testene.

– Joda, vi har henvist folk til Øre-nese-hals, men det er bare en anbefaling, sier Johan Morland som tolker resultatet for de som vil testes. I organisasjonen kalles han derfor en Likeperson.

Hvor mange som er anbefalt å søke hjelp, er taushetsbelagt.

– Men jeg kan si at vi har tatt imot rundt 20 personer i dag og det samme antallet ville ha en hørselstest i går, forteller han.

Etter en rask kalkulering regner de med at det blir ikke noen rekord i år, mye grunnet været. Men antallet som har kommet innom teltet har vanligvis økt fra år til år.

Mobil

Årsaken til at lokallaget til HLF i Hammerfest kan holde slike tester på ulike arrangementer, er at lokallaget har skaffet seg et eget mobilt apparat som tester hørselen til folk.

Johan må ta imot én som vil teste hørselen. Han setter seg ned med personen og går gjennom resultatet. De organisasjonen virkelig frykter for er ungdommen som går rundt med høy musikk på hodetelefonene.

– Det kan gi varige hørselsskader, forklarer Johan og viser til for eksempel øresus.

Bare i fjor publiserte WHO en pressemelding om at 1.1 milliard ungdommer og unge voksne har en høy risiko for å utvikle hørselsskader. Et av anbefalingene til de unge for å redusere risikoen var å gå maks én time om dagen med musikk på øret.

Tor Inge påpeker også hvor lett det er å få varig skade på hørselen, og viser til at lyden fra et geværskudd fort kan gi varige hørselsskader.

Humøret er på topp under standen. Folk har vært innom for å konkurrere om hvem som har den beste hørselen, men også for å bevise et poeng.

- «Han hører aldri hva jeg sier» skal en kone ha sagt før hørselstesten med mannen.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding