Hopp til innhold

Thorbjørn er en av over 500 likepersoner i HLF. Han stiller frivillig opp for å hjelpe andre hørselshemmede.

Han har hatt meniere i over ti år og vært likeperson i regi av HLF mer enn fem. For å bli likeperson i HLF har han gått gjennom sertifiseringskurs, etterfulgt av oppfølgingskurs.

Thorbjørn fyller mye av hverdagen med frivillig arbeid i HLF-regi – 65-åringen fra Fredrikstad synes det er givende å hjelpe andre hørselshemmede.

– Hvordan ble du likeperson? 

– Jeg var på Briskeby i forbindelse med rehabiliteringskurs for meniererammede. Der ble vi som kursdeltagere oppfordret til å bli likepersoner, slik at vi kunne hjelpe andre. Jeg trives godt i rollen som likeperson. 

– Hva lurer folk på? 

– Mange som har meniere lurer på hvor de kan få hjelp. Da forteller jeg om kurstilbudet både ved HLF Briskeby og ved Landaasen. Jeg har selv vært på kurs begge steder og anbefaler disse. Spesielt kurset ved Briskeby var topp, det får jeg ikke skrytt nok av. 

Thorbjørn opplever både at meniererammede og deres pårørende tar kontakt med spørsmål om utfordringer og hvordan en kan takle hverdagen. 

– Jeg synes det er viktig å få til en god personlig kontakt og gjerne en prat ansikt til ansikt. Da blir det lettere for begge parter. Den som trenger hjelp kan lettere fortelle om sin situasjon og jeg som likeperson kan lettere stille de rette spørsmålene. Men, jeg snakker også med meniererammede over telefon. Det viktigste er å være et medmenneske og vise omsorg.

Som likeperson kan Thorbjørn være en god samtalepartner, lytte og gi råd. Men han understreker at helsevesenet spiller en viktig rolle i rehabiliteringen av meniererammede. 

– Får jeg for eksempel spørsmål om medisinbruk, så må brukeren ta dette med sin lege. Som likeperson kan ikke jeg begi meg ut på områdene til fagfolk i helsevesenet.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding