Hopp til innhold

Øret er et avansert organ både i form og funksjon. Det er mye som skal stemme for at vi skal høre godt, og det er mye som kan medvirke til at vi kan høre dårlig.

Ørets oppbygning

 

Lydbølger beveger seg i luften. Lydbølger bringer beskjeder. Det ytre øret/øremuslingen oppfanger lydbølgene.

Lydbølgene beveger seg innover i øregangen. Innerst er øregangen stengt av trommehinnen. Trommehinnen begynner å bevege seg av lydbølgene. På den andre siden av trommehinnen, i mellomøret, finner vi de minste bena i kroppen din: hammeren, ambolten og stigbøylen. Disse små beina er festet til trommehinnen og begynner også å bevege seg av lydbølgene som setter trommehinnen i gang. Øretrompeten sørger for at det er akkurat passe lufttrykk for de små beina. Øretrompeten går ned til munnen. Øretrompeten er vanligvis lukket, men vi åpner den når vi gjesper eller gaper (propper i ørene/lufttrykket har forandret seg).

Stigbøylen sitter inntil sneglehuset, som nå mottar lydbølgene. Nå har vi kommet inn i det indre øret. Inne i sneglehuset står det tett i tett med små hår/flimmerhår. Disse begynner å bevege seg og sender beskjed til hørselsnerven. Hørselsnerven har forbindelse med hjernen din som til slutt oppfatter hva lydbølgene som kom inn i øregangen var for noe.

Ulike lydnivåer
0 desibel grensen for hva et friskt øre kan høre
20 desibel sus fra trær
60 desibel normal samtale
70 desibel vaskemaskin
80 desibel støvsuger
90 desibel trafikkert gate
120 desibel jagerfly som starter på cirka 100 meters avstand
125 desibel ørets øvre ubehagelighetsgrense
150 desibel geværskudd

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding