Det er stor mangel på skjønnlitteratur på norsk språk som har et hørselshemmet perspektiv. Skrivefabrikken er et møtested for døve og tunghørte skribenter. Deltakerne møtes og skriver på hver sine fortellinger som til slutt skal utgis i en papirbok.
Kan døve og tunghørte gi et litterært perspektiv på det å være menneske i det 21. århundre? Kan døve og tunghørte bringe noe erkjennelsesmessig til menneskene eller inn i litteraturen? Et eksempel er barnet med sitt perspektiv. Alt virker større i barns perspektiv. Man kan kanskje si at døvhet/tunghørthet gir en form for «briller»?
Deltakerne hjelper hverandre gjennom en felles prosess til å komme frem til noe som er vanskelig eller umulig å få til på egen hånd. Prosjektet består av en interaktiv/dialogisk skriveprosess. Prosjektgruppen bidrar med sine ideer, forslag, innsikter, synspunkter og som skribenter. Skribentene skal samarbeide og gi tilbakemeldinger på hverandres manus og får veiledning fra en kjent forfatter og skrivekurs i å skrive enkle tekster hos Leser Søker Bok.
Deltakerne kan velge tema selv. Prosjektet er skjønnlitterært og tar utgangspunkt i hørselshemmedes historie eller i samtidsstoff.
Målet for hver enkelt skribent som skal bidra i antologien, er å skrive en enkel tekst, det vil si å skrive med et språk som er lettere å lese. Langsiktig mål er å øke mengden av skjønnlitterære fortellinger der tunghørte og døve er hovedpersoner. For døve og tunghørte leserne er målet å få tilgang til fortellinger som de kan identifisere seg med.
Hurtiglenke: www.hlf.no/skrivefabrikken
Foto: Prosjektleder Rita Lindanger (Fotograf: Erika Hebbert)