Hopp til innhold

Prosjektet skal utforske om vi med ny teknologi innen optikk kan sørge for at personer med kombinert syns- og hørselstap oppnår en bedre forutsetninger for deltagelse i samfunnet.

Prosjektleder Rolf Lund, Eikholt kompetansesenterDet er gjort få praktiske tester på hvordan redusert syn påvirker kommunikasjon for personer med nedsatt hørsel. Vi vet ennå lite om hvordan omgivelsesfaktorer som belysning, skygge og blending virker inn på kommunikasjon, men det er rimelig å anta at det er viktige faktorer. Synsfunksjoner som synsskarphet (visus) er antagelig en faktor som påvirker dette. Vi vet ikke nok om hvordan andre faktorer ved synet som synsfelt, kontrastfølsomhet, lysfølsomhet, fargesyn og formgjenkjenning virker inn på kommunikasjonen. Vi vet ennå ikke om dette kan endres ved å optimalisere synet slik vi har beskrevet i dette prosjektet.

Vi har i en tidligere undersøkelse utført på Eikholt sett at synstap er en faktor som har en signifikant negativ innflytelse på hørselen. Prosjektet viste at taleoppfattelsen ble tydelig redusert for alle deltakerne når synsbetingelsene ble redusert. Dette viser at man ikke kan betrakte syn og hørsel hver for seg når man arbeider med personer med kombinert sansetap.

Formålet med prosjektet er å avklare om ny optisk teknologi kan bidra til økt samfunnsdeltakelse for personer med kombinert syns- og hørselstap.

Hurtiglenke: www.hlf.no/synforhorsel

Foto: Prosjektleder Rolf Lund

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding