Hopp til innhold

Mange korps øver i uegnede øvingslokaler med mye lyd, og enkelte instrumenter medfører høy lydbelastning på den som spiller og musikantene rundt. Over tid kan dette slite på hørselen og medføre hørselsskader.

Blid jente i korpsuniform som bruker øreprppper. Foto.HLF er opptatt av å forebygge hørselsskader. Via nettbutikken www.orepropper.no tilbyr HLF hørselsvern til korpsmusikere. Overskuddet går i sin helhet til hørselssaken.

HLF har også utarbeidet en brosjyre, "Nyt musikken livet ut", med informasjon om hørsel, hvordan hørselsskader oppstår og hvordan korpsmusikanter best mulig beskytter hørselen.

Her er noen tips til korpsmusikanter:
1. Bruk ørepropper der lydbelastningen er stor. Det finnes spesialpropper for musikere som sørger for et fullgodt lydbilde. Pass på at proppene brukes riktig.

2. Ta pauser fra lyden. En god tommelfingerregel er å ta minst noen minutters pause for hver lyttetime.

3. Vær bevisst på plasseringen av instrumentene i korpset. Enkelte instrumenter  -  som for  eksempel tromboner, kornett, pikkolofløyter  og perkusjonsinstrumenter - kan medføre høye lydbelastninger på musikanten og de som star nærmest. Jo nærmere lydkilden er, jo større trykk blir det på ørene. Derfor bør man sørge for mest mulig rom rundt disse instrumentene slik at lyden får mulighet til å spre seg.

Det er særlig viktig med plass rundt basstrommer og cymbaler. Tromboner og lignende messingblåseinstrumenter bør plasseres slik at det er godt med plass foran sjallstykket. Et godt tips er å plassere disse instrumentene foran.

4. Sørg for god akustikk i øvingsrommet så langt det lar seg gjøre. Få en akustiker til å vurdere øvingslokalet og komme med forslag til forbedringer. Jo større rommet er, jo bedre. Unngå å spille i rom der romvolumet er under 1000 m3og der det er lavt under taket. Det er viktig at lyden får mulighet til å spre seg.

5. Pass på at lydstyrken ikke blir for høy. Man trenger ikke nødvendigvis spille så høyt som man tror. En lydmåler, som for eksempel Lydia, kan hjelpe deg med å regulere lyden i øvingslokalet.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding