Hopp til innhold

Få på plass en helhetlig oppfølgingsplan for personer med hørselshemming, flere offentlige skrivetolker og gratis høreapparater var blant HLFs krav til arbeids- og sosialkomiteen da statsbudsjettet for 2016 sto på agendaen.

Statsbudsjettet redegjør for økte utfordringer knyttet til at flere personer vil få varig hørselstap på grunn av økt levealder, men også at flere unge vil kunne få varig hørselstap grunnet støyskader. Videre rapporteres det om økt tilrettelegging på arbeidsplassen og økte utgifter til tolkehjelp.

HLF er bekymret for at dokumenterte behovet ikke møtes med rehabiliterings- og mestringstiltak for å motvirke negative konsekvenser ved det å ha hørselshemming.

HLF etterlyser en helhetlig oppfølgingsplan for personer med hørselshemming. 635 millioner er den foreslåtte bevilgningen til høreapparater på, en volumvekst på 8 prosent. Både norske og internasjonale studier viser at mange høreapparater ikke tas i bruk, fordi tilpasning og opplæringen i bruken er mangelfull. Dette har store samfunnsmessige kostnader, både på individ og samfunnsnivå.

HLF krever derfor at Stortinget ber regjeringen utarbeide en helhetlig oppfølgingsplan for personer med hørselshemming, som inkluderer mestrings- og rehabiliteringstiltak etter å ha fått godt tilpasset høreapparater og annet hørselsteknisk utstyr.

Les HLFs høringsnotat til arbeids- og sosialkomiteen

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding