Hopp til innhold

HLFs bistandsprosjekt i Malawi er finansiert av Fredskorpset. Engasjementet består i kunnskapsutveksling, innen hørselstap og utdanning, mellom Briskeby videregående skole og Montfort Special Needs Education College.

Ansiktet til Violet, en ung jente fra Malawi, sprekker opp i et stort og strålende smil. Hun tester et høreapparat for først gang. Det er nesten som magi. Ved siden av sitter Christine Holum, audiolog på utveksling fra Norge til Malawi.

- Violet var svært redd da hun kom, så jeg måtte bruke tid på å vinne hennes tillit før jeg kunne røre ørene hennes, sier Christine (bildet over).

At Violet hører skikkelig for første gang, er et resultat av Fredskorps-utvekslingen mellom HLF og Montfort Special Needs Education College i Blantyre, Malawi.

De måler hørselen til barna på skolen, men tester også elever fra andre skoler og lokalmiljøet. Hørselshemmede barn blir ofte sett på som evneveike i Malawi, og stiller bakerst i køen når det gjelder skolegang.

Therese og Christine bidrar også i undervisningen av spesiallærere ved skolen, og meningen er at de skal lære dem opp til å utføre hørselstester. I tillegg skal audiografene informere lokalsamfunnet om hørsel generelt, og om hvilke muligheter hørselshemmede barn har.

Målet med prosjektet er å sikre at barn med hørselstap blir identifisert tidlig og får hjelp til å gjøre seg nytte av den hørselen de har. Slik kan barnene få mer utdanning enn de ellers ville fått, og bli bedre integrert i lokalsamfunnet.

- Her har vi lite å hjelpe oss med, og må gjøre så godt vi kan, sier Therese og Christine, men legger til at de setter pris på de faglige utfordringene de får i Malawi.

Det har ryktes om at skolen har audiografer, og folk kommer langveisfra for å få hjelp. Mer omfattende diagnose henviser de til en øre-nese-hals-spesialist i Blantyre, den eneste i hele landet.

En gruppe smilende barn i Malawi poserer foran kamera. Foto.

Hørselshemmede barn i Malawi får kjærkommen hjelp takket være engasjement fra Fredskorpset og HLF

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding