Landau-Kleffner syndrom (LKS) er et epilepsisyndrom der friske barn (3-8 år) med normal utvikling, gradvis og i større eller mindre grad mister evnen til å forstå språk og til å snakke. I de alvorligste tilfellene mister de evnen til å forstå og tolke alle hørselsinntrykk. Audiometri gir normale funn, men i en tidlig fase fungerer mange av barna som døve eller hørselshemmet.
Kognitiv utredning viser at det bare er de språkbaserte funksjonene som rammes. Dette skjer i en periode der barnas nervesystem modnes og er en kritisk periode i barns utvikling, ikke minst språklig.
Det antas å være viktig å sette i gang tidlig med alternativ og supplerende kommunikasjon med vekt på visuell kommunikasjon evt tegnspråk.
Tidligere forskning viser at utviklingsmessige konsekvenser sannsynligvis kan begrenses noe ved tidlig diagnostisering og igangsetting av tiltak. Ved å legge til rette for kommunikasjon via en annen kanal enn hørselssansen som er svekket eller “midlertidig ute av drift “, håper man å lette på den vanskelige situasjonen.
Formålet med prosjektet er å spre kunnskap om et sjeldent fenomen som rammer noen barn i en viktig utviklingsfase i livet og vil ha fokus på kommunikasjonsfremmende tiltak for denne gruppen.
Prosjektet ønsker blant annet å utvikle en lettlest folder til å spre informasjon om LKS og aktuelle tiltak for å tilrettelegge for å lette kommunikasjonsvanskene disse barna opplever.
Hurtiglenke: www.hlf.no/askogepilepsi
Bildet over: Prosjektleder Kirsti Grøtting