I prosjektet får voksne med nedsatt hørsel selv oppleve hvordan systematisk balansetrening gjør det lettere å kommunisere.
Nedsatt hørsel gjør at man ofte bare oppfatter bruddstykker av det som sies, og må bruke synet for å munnavlese og tolke kroppsspråk, og i tillegg gjette eller tenke seg frem til meningen. Dette er en komplisert og krevende hjernevirksomhet som krever topp konsentrasjon og utholdenhet. Det fører ofte til muskulære spenninger og at man etter hvert faller ut av den naturlige kroppsstillingen. Følgene er dårlig balanse, tretthet og smerter.
Det er først og fremst synet vi kompenserer med når balansen blir dårlig – det skjer automatisk og uten at vi tenker på det. Men dermed får synet hos hørselshemmede to store arbeidsoppgaver: Å kompensere for dårlig balanse og nedsatt hørsel. Med så mange oppgaver vil synet og tilhørende nettverk i hjernen bli overbelastet, slik at hørselshemmede risikerer å bli sittende igjen med en utslitt kropp og en overarbeidet hjerne.
Det trenger ikke være slik. I prosjektet bygget hørselshemmede opp en kroppskontakt og kroppsbevissthet som ga bedre balanse, fristilte synet til munnavlesning, bedre taleforståelse og kommunikasjon.
Prosjektet produserte en tekstet film, hvor psykomotorisk fysioterapeut instruerer i balanseøvelser. Filmen er tilgjengelig på nettet her. Prosjektet laget også et treningshefte med balanseøvelser; det er gjengitt som vedlegg til prosjektets sluttrapport, som er tilgjengelig i boksen med Aktuelle dokumenter til høyre.
Hurtiglenke: www.hlf.no/balansetrening
Illustrasjon: Jorunn Kopperud