Hopp til innhold

Utvikling av programvare som sikrer bedre kvalitet på skrivetolkingen.

Brisk er et nytt skrivetolkprogram som utvikles på HLF Briskeby kompetansesenter i Lier. Det nye programmet vil tilby en heldigitalisert og trådløs plattform for skrivetolking. Brisk betyr «aktiv og energisk» på engelsk, og er to av nøkkelegenskapene en skrivetolk må inneha.

Flere og flere har bruk for tilrettelegging i kommunikasjon ved hjelp av hørselstekniske hjelpemidler. Et av hjelpemidlene som opplever vekst i bruk er skrivetolking.

Ettersom behovet for skrivetolking øker, vokser også behovet for gode arbeidsverktøy som letter arbeidshverdagen til skrivetolken, og gjør tilgjengeligheten for skrivetolkbrukerne større.

Skrivetolker bruker i dag lange lister med autokorrekturer, som kan bli på flere tusen ord. Det er helt umulig å kunne huske alle sammen, så vesentlige autokorrekturer som er viktige å huske på skrives ned på papir, kategoriseres etter tema og samles i store ringpermer. I Brisk vil ordlistene kategoriseres og vises på skjermen mens skrivetolken skriver – uten at brukerne ser det. I tillegg vil det være mulig for skrivetolkene å benytte seg av ordlistedeling, slik at hver skrivetolk kan bruke sine personlige autokorrekturer, og slipper dermed å ende opp med å skrive feil fordi medtolken igjen har sine egne autokorrekturer.

Dagens skrivetolker bruker projektorer eller eksterne skjermer med dyre tredjepartsløsninger for å vise tolkingen for bruker. Hvorfor det, når brukerne i dag selv går med en skjerm i lommen? Brisk vil derfor implementere muligheten for å sende tekst trådløst til tilknyttet app på smarttelefon/nettbrett/laptop, via Bluetooth. En trådløs løsning eksisterer allerede på markedet, men da kun en IR-løsning som krever USB-sender og -mottaker.

Med Brisk vil man etter hvert ikke ha behov for dyrt, tredjeparts ekstrautstyr på skrivetolkoppdrag.

I Brisk vil det være mulig å kunne skrive opptil ni skrivetolker samtidig, hvilket kan være nyttig hvis det skal tolkes på flere språk. Det vil være mulig å fargekode hvem som snakker, så talerbytte blir mer tydelig. Det vil også bli lagt inn en manusfunksjon, så forhåndsskrevne taler osv. kan legges inn linje for linje på forhånd.

Hurtiglenke: www.hlf.no/blatolk

Foto: prosjektleder Anders Olsvoll

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding