Hopp til innhold

Filmserie med koronainformasjon for døve og hørselshemmede innvandrere/asylsøkere i Norge.

Covid-19-pandemien har medført en ufrivillig «informasjonskarantene» for enkelte grupper døve/hørselshemmede. Folkehelseinstituttet har i skrivende stund informasjon om korona på 24 språk, inkludert norsk tegnspråk. Men en interseksjonell gruppe faller utenfor disse tiltakene; døve og hørselshemmede innvandrere/asylsøkere i Norge. Denne gruppen behersker ofte ikke norsk tegnspråk, og mangler likepersoner og nettverk i det norske tegnspråklige miljøet. Informasjonsmangel under pandemien øker dermed helsemessige risikomomenter for en allerede utsatt gruppe. I dette prosjektet har vi utarbeidet informasjon om smittefare og beskyttelsestiltak på internasjonalt tegnspråk med undertekster på norsk, engelsk og arabisk.

Norsk tegnspråk er ikke internasjonalt. Det finnes mange nasjonale tegnspråk. Men det er likevel mulig å formidle informasjon på en måte som blir forstått av de fleste døve i verden, som er basert på mange fellestrekk i tegnspråk over hele verden. Dette kalles internasjonalt tegnspråk i tegnspråkmiljøet. Prosjektleder Joseph J. Murray er leder i World Federation of the Deaf, og har mange års erfaring i å formidle på internasjonalt tegnspråk. Han er også programleder i filmserien prosjektet har skapt.

I prosjektet samarbeider Supervisuell med Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Filmserien er publisert på tegn.tv og nettstedet nydovinorge.no. Manus er basert på materiell fra World Federation of the Deaf, WHO, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Finn Arild Thordarson er produksjonsansvarlig hos Supervisuell.

Ål folkehøyskole og kurssenter har god kontakt med døve/hørselshemmede innvandrere gjennom samarbeid med kommuner, da Ål tilbyr foreldrekurs og nettverkskurs for døve innvandrere. Ål folkehøyskole formidler videoene direkte til deltakere på skolens egne kurs for voksne innvandrere og familiemedlemmer. Siden målgruppen er en interseksjonell gruppe, distribuerer prosjektgruppen også videoene utenfor eget nettverk.

Filmserien Covid-19 information in International Sign for Residents of Norway kan ses på nettkanalen tegn.tv her.

Hurtiglenke: www.hlf.no/covid-19

Foto: Skjermbilde fra filmserien prosjektet har skapt

 

 

 

 

 

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding