Hopp til innhold

Filmserie med koronainformasjon for døve og hørselshemmede innvandrere/asylsøkere i Norge.

Covid-19-pandemien medførte en ufrivillig «informasjonskarantene» for enkelte grupper døve/hørselshemmede. Folkehelseinstituttet hadde ved prosjektets oppstart informasjon om korona på 24 språk, inkludert norsk tegnspråk. Men en interseksjonell gruppe falt utenfor disse tiltakene; døve og hørselshemmede innvandrere/asylsøkere i Norge. Denne gruppen behersker ofte ikke norsk tegnspråk, og mangler likepersoner og nettverk i det norske tegnspråklige miljøet. Informasjonsmangel under pandemien økte dermed helsemessige risikomomenter for en allerede utsatt gruppe. Formålet med dette prosjektet var å utvikle informasjon om smittefare og beskyttelsestiltak på internasjonalt tegnspråk med undertekster på norsk, engelsk og arabisk.

Norsk tegnspråk er ikke internasjonalt. Det finnes mange nasjonale tegnspråk. Men det er likevel mulig å formidle informasjon på en måte som blir forstått av de fleste døve, basert på fellestrekk som finnes i tegnspråk over hele verden. Dette kalles internasjonalt tegn i tegnspråkmiljøet. Prosjektleder Joseph J. Murray er leder i World Federation of the Deaf, og har mange års erfaring med å formidle på internasjonalt tegn. Han er også programleder i filmserien prosjektet har skapt.

I prosjektet samarbeider Supervisuell med Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Filmserien er publisert på tegn.tv og nettstedet nydovinorge.no. Manus var basert på materiell fra World Federation of the Deaf, WHO, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Finn Arild Thordarson var produksjonsansvarlig hos Supervisuell.

Ål folkehøyskole og kurssenter har god kontakt med døve/hørselshemmede innvandrere gjennom samarbeid med kommuner, da Ål tilbyr foreldrekurs og nettverkskurs for døve innvandrere. Ål folkehøyskole formidler videoene direkte til deltakere på skolens egne kurs for voksne innvandrere og familiemedlemmer. Siden målgruppen er en interseksjonell gruppe, distribuerer prosjektgruppen også videoene utenfor eget nettverk.

Filmserien Covid-19 information in International Sign for Residents of Norway kan ses på nettkanalen tegn.tv her.

Hurtiglenke: www.hlf.no/covid-19

Foto: Skjermbilde fra filmserien prosjektet har skapt.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding