Uro og bråk i skolen har ofte vært i media de siste årene. Et effektivt tiltak for å redusere bakgrunnsstøy, har vist seg å være å "fordele" lærerstemmen jevnt utover klassen gjennom mikrofon og fordelte høyttalere i et såkalt lydutjevningsanlegg. Dette kommer selvsagt hørselshemmede til gode, men sparer også lærerstemmen og bedrer læringssituasjonen som sådan.
Internasjonalt er det dokumentert positive effekter av lydutjevningsanlegg:
- Bedre taleforståelse
- Bedret oppmerksomhet i læringssituasjonen
- Flere plasseringsmuligheter for elever med hørselstap
- Bedre tilrettelagt læresituasjon for språklig sårbare elever
- Økt læringsutbytte
- Redusert belastning for lærerstemmen
- Redusert bruk av spesialundervisning
Prosjektet utviklet verktøy for å dokumentere effekten av lydutjevningsanlegg, som et ledd i arbeidet med universell utforming. Parallelt er det blitt gjennomført et kartleggingsprosjekt i skolen: Akustisk mønsterklasserom. Kunnskapen som er blitt frembragt spres til skoler ved artikler i skolens faglige media og profesjonsfaglige tidsskrift.
I tillegg er det, i et oppfølgende prosjekt finansiert av Utdanningsdirektoratet, blitt arrangert en konsensuskonferanse på lydmiljø i skolen i samarbeid med kompetansesentre innen hørselssektoren. Konferansen munnet ut i en tiltaksliste for godt lydmiljø som er blitt formidlet i fagbladet Din Hørsel 2/2014.
Hurtiglenke: www.hlf.no/lydutjevningsanlegg
Illustrasjonsfoto: Lydutjevningsanlegg i klasserom