Det moderne samfunnet har mange støykilder, så som biler, fly, tog, båter, ventilasjonsanlegg, våpen, audiovisuelle medier, mp3-spillere osv. Folkehelseinstituttet har dokumentert helseskadelige effekter av støy, så vel psykosomatisk (blodtrykk, muskelspenninger, søvnvansker o.l.) som når det gjelder hørselsskader (tinnitus, hørselstap m.v.).
Prosjektets mål var holdningsendring. En Osloskole ble involvert i et læreplanforankret samarbeid omkring støy og lyd. Barna deltok i såkalt lydvandring, hvor lydsensibiliteten ble trent opp mens barna ruslet fra støy til stillhet i veiledede grupper. Inntrykkene ble så bearbeidet i et lydverksted: Sammen med en komponist tok barna opp lyder ute, la disse inn på PC, for så å lytte til og bearbeide opptakene i verkstedet.
Metodikken som prosjektet testet ut inngår, i forlengelse av prosjektet, i det holdningsskapende arbeidet til Norsk forening mot støy. Det er således blitt lagt opp til å tilby opplegget til skoler, gjennom synliggjøring i media generelt og pedagogisk fagpresse spesielt.
Hurtiglenke: www.hlf.no/hvaerlyd
Bildet over: Prosjektleder Hanne Herrman