Riktig bruk av høreapparatet er avgjørende. Nærpersoner og helsepersonell som følger brukere har behov for kunnskap om bruk og stell av høreapparat og om kommunikasjon med høreapparatbrukere. Mange eldre høreapparatbrukere trenger et enkelt helsepedagogisk informasjonsverktøy for utvikling av læring og mestring, da det vil øke muligheten for at de lykkes ved fremtidige utfordringer knyttet til bruk av høreapparat. Ikke alle får hjelp fra familie og/eller venner, og selv for pårørende er det mye informasjon å huske.
Prosjektet har utviklet tre foldere som vil være et viktig verktøy til eldre høreapparatbrukere og personer de treffer i ulike sammenhenger. To av folderne gir enkel skriftlig informasjon om bruk og stell av bak-øret høreapparater (BTE) og alt-i-øret høreapparater (AIØ). Informasjonen omfatter blant annet rengjøring av apparat og ørepropp, skifte av batteri og riktig plassering av høreapparatet i trinn-for-trinn med enkel tekst og store illustrasjoner. Den tredje folderen beskriver kommunikative utfordringer som er kjent hos høreapparatbrukere, og gir praktiske tips og råd for god samhandling og dialog.
Papirversjonen av folderne er blitt sendt til aktører i hørselsomsorgen så som offentlige høresentraler, private ØNH-klinikker og selvstendige audiografer, samt til sykehjem og hjemmehjelptjeneste. Folderne kan også lastes ned som PDF på denne prosjekthjemmesiden (se Aktuelle dokumenter til høyre).
Folderne er egnet til å dele ut til brukere ved tilpasning av høreapparat, for slik å supplere den verbale informasjon de får ved konsultasjonen. Folderne kan også utleveres ved høreapparatkontroll hvor det er tydelig at høreapparatet blir brukt feil. Et delmål for prosjektet er å redusere antall kontroller på hørselssentralene på grunn av feil bruk, som når årsaken til problemene er relatert til en ørepropp fylt med ørevoks, hull i slangen, manglende batteri og liknende.
På bildet: Prosjektleder Sissel Pellerud
Hurtiglenke: www.hlf.no/eldretunghortinfo