Hopp til innhold

Utvikling og fremføring av universelt utformet visuell teaterforestilling for voksne med kommunikasjon som tema.

I begynnelsen var lyset. Øyet var bare en flekk på enkle organismer. Å skille lys fra mørke utgjorde forskjellen på liv og død. Synssansen er eldre enn menneskeheten, men det påstås at vi kan overleve den. At evolusjonen vil avvikle øyet, at teknologien tar over.

Tenk om øyet og synssansen vil evolusjoneres vekk, og teknologien tar over? Hva om vi med alle våre digitale dingser, skjermer og digitale overvåkning gjør fysiske møter overflødig, og at det å se hverandre ikke lenger har noen betydning? Hvem trenger å se i fysisk forstand, om hjernens synssenter danner mentale bilder like presist basert på digital informasjon?

Kunsten å se skal bli en forestilling om øyet, synssansen og betydningen av å se hverandre. Det vil bli en sterk sansemessig opplevelse, og forestillingen retter seg like mye mot døve, hørselshemmede og hørende. Forestillingen vil ha en døv danser og en hørende skuespiller, og vi vil skape et egenartet scenespråk i skjæringspunktet mellom norsk talespråk og tegnspråk, tegnspråk som koreografi og tekst som visuelle projeksjoner.

Publikum vil sitte inne i en rund, teltlignende scenografi som med lys, video og optiske illusjoner kan manipuleres til å fremstå som innsiden av et øye. Vi vil jobbe med lyddesign for døve og hørende, der alle i publikum vil oppleve lyden gjennom en transduservest. Disse vestene tas på omtrent som en ryggsekk, og vil gjennom et spesialtilpasset lyddesign vibrere slik at lyden oppleves som en sterk sensorisk, kroppslig opplevelse, uavhengig av hørselsgrad.

Forestillingen planlegges med premiere under Festspillene i Bergen i mai/juni 2022, og vil deretter spilles på teatre og kulturhus i Norge. Det er planlagt visninger i Oslo (Teater Manu) og i Tønsberg (Papirhuset Teater) og vi er også i dialog med Døves Kulturdager 2022. 

 

Prosjektet i stikkord: 

Konsept: Thea Elisabeth Skallevold og Silje Sandodden Kise

Regi: Thea Elisabeth Skallevold

Scenograf/kostyme/rekvisitt: Silje Sandodden Kise

Tekst: Mari Hesjedal

Lyddesign: Erik Hedin 

Lys- og videodesign: Oscar Udbye

Utøver: Anne-Line L. Kirste og Per-Vidar Anfinnsen.

Produsent: Ann Margritt Enoksen

Spilletid: Ca 45 minutter

Målgruppe: Voksne og ungdom, hørende og døve / hørselshemmede.

Planlagt premiere: Festspillene i Bergen mai / juni 2022. Deretter visninger på Teater Manu i Oslo og Papirhuset Teater, Tønsberg. Lengre turné planlegges.

For nærmere informasjon om forestillingen, kontakt prosjektleder Silje Sandodden Kise på e-post:

Hurtiglenke: www.hlf.no/kunstenase

Illustrasjon: Bildemontasje laget av prosjektleder Silje Sandodden Kise

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding