Hopp til innhold

Møller-Trøndelag kompetansesenter (MTK) har utviklet et lytteprogram på PC for små hørselshemmede barn. Nå er det også tilgjengelig på iPad.

Anne HeianMålgruppen er foreldre og deres små barn som nettopp har fått tilpasset høreapparat og/eller cochleaimplantat(CI).

Programmet ligger gratis tilgjengelig her

Det kan også lastes ned gratis fra Apples AppStore (finnes under navnet «Lytte»).

Lære å lytte-programmet kan betraktes som en digital barnebok som skal være motiverende og inspirerende for å øve opp lytteevnen. Barn som har liten erfaring med å lytte trenger ekstra innsats for å bli nysgjerrige på lyd, og erfare at lyd kan være interessant, spennende, morsomt og nyttig.

Lære å lytte-programmet inneholder animerte tegninger som er fengende for små barn. Programmet inneholder ulike moduler med innleste eksempler på hvordan oppgavene kan utføres. Men det oppfordres til at bruker (den voksne) selv snakker og kommuniserer direkte med barnet om det som skjer på skjermen.

Programmet er lagt til rette for små barn fra under ett år, og kan også gi barna digital erfaring og kompetanse i en tid hvor digitale medier er en del av hverdagen for alle.

Det skal lages en versjon av Lære å lytte-programmet som fungerer på iPad. Programmet, som er en digital barnebok, passer til bruk på iPad som “hånd i hanske”. Lære å lytte-programmet tilpasset en iPad kan bidra til å øke bruken og barns deltakelse fordi programmet da blir lett tilgjengelig.

Animasjonene i programmet skal konverteres til riktig format, og det må lages ny programvare.

Med dette vil man dekke behovet for en lett, kjapp og bærbar variant av Lær å lytte-programmet som man kan ha tilgjengelig over alt. Med denne versjonen vil programmet være enkelt å hente fram for foreldre når situasjonen passer. Små barns oppmerksomhetsfokus er raskt skiftende og jo lettere tilgjengelig et slikt program er, jo mer blir det brukt og vil være til nytte. Etter hvert vil barnet selv kunne ta initiativ til bruken, hvilket er betydningsfullt for læringseffekten.

Hurtiglenke: www.hlf.no/laralyttepaipad

Bildet over: Faglig ansvarlig Anne Heian

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding