Hopp til innhold

Prosjektet har sett nærmere på muligheten for å utvikle selvhjelpsgrupper for yrkesaktive hørselshemmede.

Steinar AntonsenMange hørselshemmede i yrkeslivet sliter unødig, særlig der hørselstapet kommer gradvis. Det er ikke uvanlig å gå i flere år før kommunikasjonsvanskene erkjennes og tiltak iverksettes. Forskning viser at å stå frem raskt, er alfa og omega for å sikre en trivelig jobbsituasjon.

Tradisjonelt frivillig arbeid i lokallag fanger i mindre grad opp yrkesaktive hørselshemmede. Prosjektet testet ut, etter dansk forbilde, en selvhjelpsmodell for yrkesaktive hørselshemmede med sikte på jobbfastholdelse og karriereutvikling. Basisen i modellen er nettverksgrupper, som dels følges opp fra sentralt hold, dels er selvgående.

Prosjektet avdekket at til den danske modellen forutsetter betydelige profesjonelle ressurser i organisasjonens sentralledd, noe prosjektet ikke hadde tatt høyde for.

Derimot ble det dokumentert at enkelte metoder som allerede brukes i HLF lokalt har tre fordeler: Høygradig frivillig innsats (likemannsarbeid), lokal tilpasning (ift. geografi og lagskultur) og lave kostnader (i stor grad dekket inn av lagsmidler og voksenopplæringsstøtte).

Over tid er det mulig å se for seg større innslag av samordning fra sentralleddet, slik at det kan utvikles en hybrid norsk-dansk modell - dette forutsetter økte økonomisk-administrative ressurser.

Hurtiglenke: www.hlf.no/nettverkforyrkesaktive

Bildet over: Prosjektleder Steinar Antonsen

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding