Hopp til innhold

Distribusjon av smittevernutstyr og informasjon om smittevern til HLFs likepersoner for å sikre trygge besøk hos eldre hørselshemmede under koronaen (runde to)

Koronaepidemien har i særlig grad rammet eldre. Både alder og sykdommer har gjort denne gruppen spesielt sårbar. Mange av disse er allerede enslige og blir fort ensomme når de isoleres og de få aktivitetene som var tilgjengelig blir nedstengt. I tillegg har denne gruppen behov for hjelp med sine høreapparat, både vask og stell, men også skifte av batteri. Uten tilstrekkelig hørsel hjelp blir de også berøvet telefonkontakt med familien. Eldre bor hjemme mye lenger enn tidligere og om de ikke har vedtak på hjemmehjelp, kan en likeperson være den eneste som kommer innom på hjemmebesøk. De som vanligvis går ut savner nå sårt HLF sine lokale "kontordager", et samlingspunkt for sosial kontakt og hjelp med høreapparatene.

For å kunne bistå må likepersoner, som også er en godt voksen gruppe, sørge for smittevern etter helsemyndighetenes retningslinjer. Dette er kostbart og ikke alle HLFs lokallag har midler disponible til dette. Det er skolerte frivillige likepersoner som utfører dette arbeidet slik de vanligvis gjør, men nå med smittevern for å sikre egen og brukers helse.

Tilsvarende aktivitet ble gjennomført to ganger tidligere med god effekt, i et smittevernprosjekt som foregikk i 2020 og 2021. Det ble veldig godt mottatt av likepersoner og de som ble hjulpet. I gjennomsnitt er 22.000 brukere årlig i kontakt med HLFs rundt seks hundre likepersoner. Uten smittevernutstyret ville dette ikke være mulig under koronapandemien.

I dette oppfølgende prosjektet skal det i 2022 gjennomføres to utsendelser, denne gang også med hurtigtester. Med smittevernutstyr vil HLF lokalt også kunne holde sine kontorer åpne, og det vil være mulig å besøke «faste kunder» på deres hjemmebane. Fra den forrige utsendelsen har vi fått den erfaring at utstyret blir raskt oppbrukt, og vi forventer at sendingene som går ut i 2022 vil bli godt mottatt og benyttet.

Hurtiglenke: www.hlf.no/smittevern2

Illustrasjon: Faksimile om smittevernprosjektet i HLFs tillitsvalgtmagasin Hørt & berørt.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding