Hopp til innhold

Distribusjon av smittevernutstyr og informasjon om smittevern til HLFs likepersoner for å sikre trygge besøk hos eldre hørselshemmede under koronaen.

Koronaepidemien har i særlig grad rammet eldre. Både alder og sykdommer har gjorde denne gruppen spesielt sårbar. Mange av disse var allerede enslige og ble fort ensomme når de ble isolerte, og de få aktivitetene som var tilgjengelig ble nedstengt. I tillegg hadde denne gruppen behov for hjelp med sine høreapparat, både til vask og stell, men også skifte av batteri. Uten tilstrekkelig hørselshjelp ble de også berøvet telefonkontakt med familien. Eldre bor hjemme mye lenger enn tidligere og om de ikke har vedtak på hjemmehjelp, kunne en likeperson være den eneste som kom innom på hjemmebesøk under pandemien. De som vanligvis går ut fikk under koronaen ikke benyttet HLFs "kontordager", et samlingspunkt for sosial kontakt og hjelp med høreapparatene.

For å kunne bistå under koronaen måtte våre likepersoner, som også er en godt voksen gruppe, sørge for smittevern etter FHI og myndighetenes retningslinjer. De måtte ha hansker ved stell og rengjøring av høreapparat, og de måtte ha engangsmasker, særlig fordi de noen ganger, hos de aller eldste, måtte hjelpe på med apparatet. De trengte dessuten sprit til å rense sitt utstyr etter bruk. Dette var kostbart og ikke alle lokallag hadde midler disponible til dette.

Prosjektet distribuerte smittevernutstyr og informasjon om smittevern til HLFs likepersoner, og sikret slik trygge besøk hos eldre hørselshemmede under koronaen. Prosjektet gjorde det mulig å gjenoppta likepersonstilbudet til eldre hørselshemmede som trengte oppsøkende hjelp til bruk og stell av sine høreapparater. Slike hjemmebesøk ble en garantist for at vedkommende fikk et tilsyn med jevne mellomrom, og at likepersonen sørget for at høreapparatene virket som de skulle slik at den eldre kan høre radio og tv, snakke i telefonen og ikke minst kunne varsle ved kritisk situasjon. Der vi hadde kontortid var virkningen å opprettholde tilbudet til alle som trengte hjelp til bruk og stell av høreapparatet samt den sosiale arenaen dette representerer. For våre likepersoner dreide dette seg om å opprettholde det tilbudet våre brukere er vant til og setter stor pris på. På landsbasis hjelper våre 570 likepersoner normalt ca. 22.000 personer årlig.

Hurtiglenke: www.hlf.no/smittevern

Illustrasjon: Faksimile om smittevernprosjektet i HLFs tillitsvalgtmagasin Hørt & berørt.

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding