Hopp til innhold

Distribusjon av smittevernutstyr og informasjon om smittevern til HLFs likepersoner for å sikre trygge besøk hos eldre hørselshemmede under koronaen.

Koronaepidemien har i særlig grad rammet eldre. Både alder og sykdommer har gjort denne gruppen spesielt sårbar. Mange av disse er allerede enslige og blir fort ensomme når de isoleres og de få aktivitetene som var tilgjengelig blir nedstengt. I tillegg har denne gruppen behov for hjelp med sine høreapparat, både vask og stell, men også skifte av batteri. Uten tilstrekkelig hørselshjelp blir de også berøvet telefonkontakt med familien. Eldre bor hjemme mye lenger enn tidligere og om de ikke har vedtak på hjemmehjelp, kan en likeperson være den eneste som kommer innom på hjemmebesøk. De som vanligvis går ut får under koronaen ikke benyttet HLFs "kontordager", et samlingspunkt for sosial kontakt og hjelp med høreapparatene.

For å kunne bistå må våre likepersoner, som også er en godt voksen gruppe, sørge for smittevern etter FHI og myndighetenes retningslinjer. De må ha hansker ved stell og rengjøring av høreapparat, og de må ha engangsmasker, særlig fordi de noen ganger, hos de aller eldste, må hjelpe på med apparatet. De trenger dessuten sprit til å rense sitt utstyr etter bruk. Dette er kostbart og ikke alle lokallag har midler disponible til dette.

Prosjektet distribuerer smittevernutstyr og informasjon om smittevern til HLFs likepersoner for å sikre trygge besøk hos eldre hørselshemmede under koronaen. Prosjektet gjør det mulig å gjenoppta likepersonstilbudet til eldre hørselshemmede som trenger oppsøkende hjelp til bruk og stell av sine høreapparater. Slike hjemmebesøk er en garantist for at vedkommende får et tilsyn med jevne mellomrom, og at likepersonen kan sørge for at høreapparatene virker som de skal slik at den eldre kan høre radio og tv, snakke i telefonen og ikke minst kunne varsle ved kritisk situasjon. Der vi holder kontortid vil virkningen være å opprettholde tilbudet til alle som trenger hjelp til bruk og stell av høreapparatet samt den sosiale arenaen dette representerer. For våre likepersoner dreier dette seg om å opprettholde det tilbudet våre brukere er vant til og setter stor pris på. På landsbasis hjelper våre 570 likepersoner normalt ca. 22.000 personer årlig.

Hurtiglenke: www.hlf.no/smittevern

Illustrasjon: Faksimile om smittevernprosjektet i HLFs tillitsvalgtmagasin Hørt & berørt.

 

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding