Hopp til innhold

Universelt utformet treningsfilm til hjemmebruk for eldre med sansetap og balanseutfordringer.

Prosjektet har laget en supplerende treningsfilm til instruksjonsopplegget i kursprosjektet Balansetrening med frivillig instruktør. Filmen egner seg til hjemmebruk utgjør et lavterskeltilbud som når også de som vanligvis ikke trener jevnlig.

Treningsfilmen Sterk og selvstendig med god balanse bygger på øvelsene som er benyttet i balansekursets innhold, men står på egne ben. Treningsopplegget er være tilpasset filmmediet og utformes universelt med spesielt henblikk på kommunikasjonsbehovene til personer med hørselsutfordringer (teksting o.a.).

Filmen erpå 45 minutter og muliggjør trening uten «tilsyn». Det er viktig at øvelsene er enklere enn fellestrening generelt, slik at de kan utføres hjemme på stuegulvet. Treningsopplegget består av øvelser som kan gjøres uten noen form for spesialutstyr. Instruktøren gjennomgår alle øvelsene i tur og orden, og utfører de som et eksempel på hvordan øvelsene utføres mest mulig effektivt. Filmen har samme varighet som en fellestrening har. Innholdet er laget og kvalitetssikret av en fysioterapeut med lang erfaring med balansetrening for hørselshemmede. Så langt som mulig har den øvelser som ikke gir fare for fall eller andre helserisikoer.

HLF har en medlemsmasse med en snittalder på +74 år. Koronastengingen har vist oss at denne gruppen er mer komfortabel med PC og nettbaserte løsninger enn vi var klar over. Mange i målgruppen vil dermed kunne nyttiggjøre seg av en nettbasert treningsløsning.

Hørselshemming er assosiert med helseutfordringer innen blant annet muskel/skjelett og svimmelhet/balanse. En av forutsetningene for å unngå eller redusere slike plager, er å være i relativ god form. God balanse er for denne aldersgruppen blant de viktigste forutsetninger for å oppnå dette. Å redusere fallulykker, gjennom trening av balansefunksjonen, vil ha stor betydning både for den enkelte og for samfunnet ellers.

Vår målgruppe er eldre hørselshemmede og eldre med svekket syn og balanseutfordringer, som ikke har anledning til å trene utenfor eget hjem. Prosjektet var således relevant under pandemien, men er like relevant nå når pandemien er over.

Hurtiglenke: www.hlf.no/balansefilm

Foto (Marianne Otterdahl-Jensen): Eksempel på balanseøvelse

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding