Hopp til innhold

Kartlegging av lydkvalitet i boliger med henblikk på hørselshemmedes livskvalitet i eget hjem.

I en tid da mange har vært avhengig av å ha hjemmekontor, har lydkvaliteten i egen bolig blitt enda viktigere. Lyd og lydkvalitet er avgjørende for interaksjon på arbeidsplass, undervisning og bruk av audiovisuelle tjenester. Under COVID-19 situasjonen skjer en større del av både undervisning og deltakelse på arbeidsplassen digitalt fra hjemmet. De som har brukt slike tjenester vet at de kan være svært krevende og at det selv for normalthørende ikke alltid er like lett å oppfatte budskap i videokonferanser. Når det er flere som snakker og man ikke alltid vet hvem, og vedkommende ikke er i kamerafokus kan det bli vanskelig. Disse problemene skjerpes i stor grad for hørselshemmede.

Det er et økonomisk press for å gjøre boliger mindre, og redusere kravene til lydkvalitet. Hørselshemmede rammes spesielt da støy gjør det vanskelig å skjønne hva folk sier, forstyrrer mediebruk mm. Både med hensyn til krav hørselshemmede har for å kunne arbeide effektivt på hjemmekontoret, samt at dette kan ha ført til at flere hørselshemmede har bekymret seg for at de forstyrrer naboer. 

Dette prosjektet undersøker om det har oppstått spesielle utfordringer i forbindelse med Korona, både med hensyn til økt bruk av hjemmekontor og redusert mulighet til sosialisering? Påvirker lydkvaliteten i norske boliger livskvaliteten til hørselshemmede, og på hvilke måter? Målet med prosjektet er å kunne gi råd til hørselshemmede om hvordan de kan utbedre bolig for å bedre lydkvaliteten, samt å gi HLF økt kunnskap for å kunne påvirke lokale/nasjonale myndigheter til å ta bedre hensyn til hørselshemmedes behov ved bygging av nye boliger.

Hurtiglenke: www.hlf.no/boliglyd

Illustrasjonsfoto: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding