De fleste barn som fødes døve eller med store hørselstap i Norge får cochleaimplantat før de er ett år gamle. Barna går som oftest i barnehager som ikke er spesielt tilrettelagt for barn med hørselstap. Tidligere forskning viser at det kan gi utfordringer for barnas deltakelse i barnefellesskapet.
I avhandlingen «Et vanlig barn i en vanlig barnehage? Vilkår for deltakelse i barnefellesskap for de yngste barna med cochleaimplantat i barnehagen», utforskes hvordan de yngste barna, mellom ett og et halvt og tre år, deltar i barnefellesskap i barnehagen. Målet med dette doktorgradsprosjektet har vært å frembringe forskningsbasert kunnskap som kan bidra til utvikling av gode læringsmiljøer for små barn med cochleaimplantat.
Tre barnehager som har barn med cochleaimplantat i sine barnegrupper har medvirket i studien. Studien viser at barna med cochleaimplantat deltar i barnefellesskapet på tilsvarende måte som andre barn, men også at forhold som kan knyttes til barnas hørselstap og/eller bruk av cochleaimplantat kan forstyrre samhandlingene mellom barna.
Måten spesialpedagogiske hjelpetiltak organiseres på og hvordan støttepedagoger involverer seg i barnas lek, viser seg å ha avgjørende betydning for barn med cochleaimplantat sin deltakelse i barnefellesskap.
Hurtiglenke: www.hlf.no/vilkarfordeltakelse
Bildet over: Prosjektleder Siv Hillesøy