Ved å delta i prosjektet ‘Kjenn din rett’ kan du bli mer bevisst på hva diskriminering er, og hva man kan gjøre med det. Prosjektet skal motivere flere til å klage, og vi bistår de som vil med klagesaker. Prosjektet er for alle syns- og hørselshemmede, også de med kombinert sansetap/døvblinde.
Tilbud og aktiviteter
Planer høsten 2022
Webinar 24. november:
Torsdag 24. november 17.30-18.30 inviterer HLF og prosjektet til webinar om diskriminering. Tema er hva det vil si å bli diskriminert når man har hørselsutfordringer. Det vil blant annet bli refleksjoner over situasjoner der man opplever diskriminering, samt innlegg fra rådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet om klageprosessen. Mer informasjon og påmelding kommer på nettsiden og andre kanaler.
Høstens aktiviteter vil foregå i samarbeid med fylkeslag og utvalg, for å spre kunnskap om diskriminering og rettigheter mest mulig. Ønsker ditt lokallag eller fylkeslag et foredrag eller mini-kurs om likestillings- og diskrimineringsloven og hvordan man går frem for å klage? Ta gjerne kontakt med prosjektleder på e-post dersom du har forslag eller lurer på noe!
Det er fortsatt mulig å delta på verksted for klagesaker, forutsatt at vi har nok påmeldte. Vi har et åpent påmeldingskjema hvor du kan registrere deg, eller så kan ditt fylkeslag eller lokallag gjerne gå sammen om et verksted.
Les mer om verksted for klagesaker og påmelding her.
Vi har også laget flere eksempler på diskriminering, i form av korte videosnutter. Disse blir publisert gjennom sommeren på prosjektets Facebook-side.
Prosjektet jobber også med å utforske klageprosessen og systemet for å klage til Diskrimineringsnemda. Vi er i dialog med personer som har klageerfaring, og jobber interessepolitisk i organisasjonene for å redusere eksisterende klagebarrierer. Dette inngår også i prosjektets fagrapport.
I løpet av 2022-2023 lanseres ytterligere digital rettsinfo, veiledning om diskriminering og klagesaker på prosjektets nettsider. Dette skal vi videreføre etter prosjektets slutt. Prosjektet varer til mai 2023, og avsluttes med lansering av fagrapporten om prosjektets mål og aktiviteter, og vil komme med forslag til forbedring av lovverk og klageprosessen.
Hvem er målgruppen?
Målgruppen for verkstedene er syns- og hørselshemmede. Med det mener vi deg som ikke ser, ser dårlig, har nedsatt hørsel, eller en kombinasjon av disse. Du trenger ikke være medlem av en av de involverte organisasjonene for å delta. Det er ingen påmeldingskostnad.
Webinarer
Her kan du se opptak av tidligere webinarer om diskriminering.
Følg med her og på vår Facebook-side for oppdatert informasjon om arrangementer og påmelding.
Hva ønsker du lære om?
Vi ønsker innspill om hva dere ønsker lære mer om innenfor prosjektets tema, og er åpne for tilbakemeldinger. På denne måten kan vi sørge for at programmet, innhold og bidragsytere er relevant for dere.
Temaer i videre kurs kan for eksempel være arbeidsliv, skole/utdanning, deltakelse i demokratiet, kultur og fritid, med mer.
Ta kontakt om du har ideer og forslag!
Hvem står bak prosjektet
Initiativtakere og samarbeidsparter i prosjektet er Norges Blindeforbund, Stopp Diskrimineringen og Hørselshemmedes Landsforbund. Prosjektet gjennomføres med tilskudd fra Bufdir.
Styringsgruppa i prosjektet er Stian M. Innerdal (Norges Blindeforbund), Berit Vegheim (Stopp Diskrimineringen) og Marit Winjor (HLF/Hørselshemmedes Landsforbund).
----
Fotokreditt: People Power Mosaic av Herb Neufeld, CC BY 2.0