Hopp til innhold

Gjennom ditt testament har du muligheten til å la dine arvinger høre din vilje en siste gang, og du kan gjøre det lettere for alle å bearbeide sorgen. Samtidig kan du velge å hjelpe andre.

Hvis du ønsker å tilgodese flere enn de lovgitte arvingene dine, så er det fullt mulig å testamentere deler av arven til en frivillig organisasjon som HLF. Vi jobber for å gjøre hverdagen enklere for landets hørselshemmede, og alle gaver, både store og små, utgjør en viktig forskjell i vårt arbeid.

Vi vet at det er mye usikkerhet og behov for informasjon rundt arv og testament, og vi har her satt opp en kort innføring i temaet, samt en mer utfyllende oversikt over viktige ord og begreper. 

Hvordan opprette et testament? Å opprette et testament handler i første omgang om å tenke gjennom hva man eier av verdi. Det kan være bra å sette opp en liste over hus og eiendom, bankinnskudd, verdipapirer og løsøre – f.eks smykker og kunstgjenstander. Når dette er på plass fører du opp en cirka verdi der det er mulig, og angir deretter hvem som skal ha hva. For å ivareta verdisvingninger er det lurt å angi hva de enkelte skal ha i prosenter.

Et testament er først gyldig når visse formelle krav er tilfredsstilt. Disse er blant annet: Det må være skriftlig. Det må undertegnes av testator og bevitnes av to personer som begge er fylt 18 år. Vitnene kan ikke være i slekt med eller nærstående den som er tilgodesett i testamentet. Reglene for pliktarv må være ivaretatt. Den som undertegner må være i stand til å forstå innholdet og betydningen av det  som bestemmes.

Testamentet bør oppbevares i tingretten/skifteretten.

Du kan skrive testament selv, men arveloven stiller krav til utforming og innhold. For rådgivning og hjelp anbefaler vi deg derfor å gå inn på Arv.no. Her finner du svar på mange vanlige spørsmål rundt arv og testament. Du kan også stille spørsmål og enkelt skrive ditt testament online her.

Har du behov for juridisk bistand utover dette, hjelper vi deg gjerne. Juridisk bistand er gratis dersom HLF er blant de som tilgodeses.

Ta kontakt på eller telefon 22 63 99 00 hvis du har spørsmål eller ønsker tilsendt vår brosjyre «Testamentariske gaver». 

 

Se også:
Viktige ord og begreper

Eksempel på testament

Se brosjyren Testamentariske gaver

Bilde av brosjyre om testamentariske gaver.

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding