Verdig liv på sykehjemmet for hørselshemmede

Hørselstap er blant de mest vanlige helseproblemer hos eldre, men ofte lavt prioritert og underrapportert i helse- og omsorgstjenesten. I tillegg framstår dagens tjenestetilbud innenfor hørselsrehabilitering dårlig organisert, ufullstendig og lite sammenhengende.

Konsekvenser av manglende oppfølging av hørselstap hos eldre er godt dokumentert: Hyppigere forekomst av ensomhet, mindre sosialt nettverk og dårligere fungering i hverdagen. Ubehandlet hørselstap kobles også til redusert selvhjulpenhet og økt sannsynlighet for overgang fra eget hjem til sykehjemsplass.

De eldste og mest sårbare blant oss er sykehjemsbeboere. De har en sammensatt helseproblematikk og er lite i stand til å ta vare på egen helse og egne interesser. Beboere på sykehjem trenger å kunne føre samtaler, og har behov for sosialt samkvem med andre mennesker. Dette behovet vil bli ivaretatt i forbindelse med med stell av høreapparater. Dette legger et stort ansvar på ansatte ved sykehjem.

Vi vet at høreapparater og tilbehør er privat eie, og at sykehjemsansatte ikke har som oppgave eller er ansvarlig for bruk og stell av disse. Det er også forståelig at når man har en travel arbeidshverdag, tar man ikke på seg tidkrevende oppgaver som ikke er pålagt. Opplæring av de ansatte har dessuten vist seg å være praktisk vanskelig pga. tidspress og utskifting av personale.

Resultatet er pasienter med nedsatt hørsel ikke oppfatter beskjeder eller viktige medisinske opplysninger. Høreapparater blir i mange tilfeller liggende i nattbordskuffen, og brukes ikke eller i liten grad. Manglende kommunikasjonsevne øker risikoen for feilmedisinering, inaktivitet og mangelfull sosial omgang i det daglige, også med nærpersoner. En annen utfordring for helsetjenester rettet mot eldre, er at et hørselstap kan forveksles med demens og blir behandlet deretter. Et liv uten tilgang til lyd og tale, øker for øvrig risikoen for kognitiv sykdom og stress. Aktiv bruk av høreapparater og hørselstekniske hjelpemidler er derfor særlig viktig for denne gruppen.

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har likepersoner over hele landet. De yter gratis hjelp til bruk og stell av høreapparater til alle som har behov. Likepersoner er sertifisert av HLF sentralt gjennom et 26 timer kurs samt og resertifiseres hvert fjerde år. De har taushetsplikt og følges nøye opp av sentralleddet. Arbeidet de utøver blir gjort gjennom blant annet hjemmebesøk, og tilbud ved frivillighetssentraler, eldresentre og sykehjem.

Prosjektet gjennomfører kurs for likepersoner med sikte på å styrke det frivillige tilbudet for sykehjemsbeboere. Deltagerne kurses i kommunikasjon med denne spesielle gruppen, og de etiske utfordringene som kan oppstå.

Dokumentasjon

Prosjektbesrkivelse: "Verdig liv på sykehjem for hørselshemmede"