Hopp til innhold

Det er to typer teksting av TV-programmer. Enten den teksten du ser uten videre eller teksting du henter inn selv.

Det er videre to måter å hente inn teksten selv;
*enten via tekst-tv (
som for eksempel side 777 for NRK1).
*eller som et språkvalg (DVB-tekst)

Du vil fortsatt ha mulighet til å hente inn tekst for hørselshemmede på den tradisjonelle måten, men på sikt vil denne måten forsvinne. Grunnen til dette er den teknologiske utviklingen. Den nye måten å hente inn tekst på er like lesbar som normal teksting og passer bedre tidsmessig til bildet enn tekst-tv-tekstingen.

Denne tekstingen virker også på pause og opptak dersom du har en såkalt PVR-mottaker (mottakere med innebygget harddisk som kan ta opp programmer)

I en ny digital tv-verden så vil tekstingen hentes inn som et språkvalg, såkalt "teksting for hørselshemmede", via fjernkontrollen.

Rent teknisk fungerer det slik at teksten sendes separat samtidig med bildet - såkalt DVB-tekst (Digital Video Broadcasting).

Alle tv-tilbydere (som for eksempel RiksTV) er pålagt å tilby teksting for hørselshemmede. En utfordring er at de enkelte tv-tilbyderne har valgt ulike måter å hente inn teksten - se kolonnen til høyre for nærmere forklaring for hver enkelt tilbyder.

NRK med lang erfaring 
NRK har i lengre tid tekstet mange av sine programmer for hørselshemmede.

Grunnregelen er at NRK tekster så å si alt som sendes, uansett om det er utenlandsk eller norsk tale, men tekstingen av norsk tale må hentes fram.

Enkelte programmer direktetekstes - noe som betyr at teksten skrives samtidig som ting blir sagt, og teksten kommer frem ord for ord.

TV2 direktetekster
TV 2 startet i 2015 med å direktetekste alle programmer på hovedkanalen i tidsrommet mellom 18.00 og 23.00. Dette vil si at alle programmer, også de som går «live» og på norsk, som nyheter og sport, vil bli tekstet.

NB! Husk at ikke alle kanaler og programmer er tekstet

Fant du det du lette etter? Gi oss din tilbakemelding

Takk for at du hjelper oss å lage en bedre tjeneste.
Skriv din tilbakemelding i skjemaet nedenfor.

Dette feltet er påkrevd
Angi en korrekt e-postadresse

Takk for din tilbakemelding