Norge mangler minst 150 audiografer

Voksen dame med langt lyst hår og høreapparat

Norge trenger minst 150 flere audiografer i klinisk arbeid dersom ventetiden for utredning og tilpassing av høreapparater skal gå ned, mener Hørselshemmedes Landsforbund.

– Vi er bekymret, dette betyr at svært mange mennesker opplever å måtte sette livet på vent, sier generalsekretær Inger Helene Venås.

Med en aldrende befolkning vil stadig flere personer ha behov for høreapparat. Men Norge mangler minst 150 audiografer allerede, viser beregninger gjort av Audiografforbundet og Hørselshemmedes Landsforbund.

I Norge jobber omtrent 400 personer som audiografer, som er den yrkesgruppen som tilpasser høreapparater. Det er langt fra nok: Over hele landet er det lange ventetider i hørselsomsorgen, mange steder et år eller mer.

Nå har Hørselshemmedes Landsforbund sammen med Audiografforbundet beregnet hvor mange audiografer det er behov for. Norge mangler minst 150 audiografer for å dekke behovet i hørselsomsorgen.

– Dette er bekymringsverdig. Som et minimum må det på landsbasis være én audiograf per 10.000 høreapparatbrukere. Det betyr at vi trenger 550 audiografer i aktivt klinisk arbeid, mens det i dag bare er 400. Dersom vi ikke gjør noe med mangelen på audiografer, vil ventetidene i hørselsomsorgen fortsette å øke. Her rammes mange mennesker og deres familier, sier Inger Helene Venås, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund.

Økende behov

En million nordmenn lever i dag med en hørselsutfordring, og om lag 300 000 bruker høreapparat. I takt med at Norges befolkning blir stadig eldre, vil behovet i hørselsomsorgen også øke. Rundt 60 prosent av alle nordmenn mellom 60 og 79 år har en hørselsutfordring.

- En styrking av hørselsomsorgen vil føre til at flere kan stå i arbeid lenger, og mange vil kunne unngå sykmelding eller uførhet. Audiografene er en viktig yrkesgruppe som gjør en stor forskjell for veldig mange mennesker og deres familier. Vi ber om at det settes i verk tiltak for å gjøre både audiografutdanningen og selve yrket mer attraktivt, sier generalsekretær Inger Helene Venås i Hørselshemmedes Landsforbund.


FAKTA:

Audiografutdanningen i Norge:

  • Audiografutdanningen er nasjonal og ligger ved NTNU i Trondheim. Studiet er treårig og gir en bachelorgrad.
  • Om lag femti studenter tas opp til utdanningen årlig, men antallet som fullfører studiet varierer - gjennomsnittet ligger på 28.
  • Omtrent halvparten av de uteksaminerte velger å ikke begynne i jobb som audiograf.
  • I en undersøkelse fra 2024 svarer 30 prosent av de spurte audiografene at de vurderer å bytte jobb.


Tekst: Hørselshemmedes Landsforbund

Publisert: 11-11-2024 13:10