Taleaudiometriportalen er opprettet for å gi profesjonelle brukere opplysningen om og tilgang til taleaudiometritester utviklet på norsk

Taleaudiometriportalen
Quist-Hanssen taleaudiometri

Denne taleaudiometrien ble utviklet av Sverre Quist-Hanssen rundt 1960. Her legges ut en versjon hvor styrken på talen og kalibreringstonene er tilpasset HiST taleaudiometri slik at de kan brukes om hverandre.
Det er dessverre mangelfullt med dokumentasjon på Quist-Hanssen taleaudiometri, men her er en beskrivelse av testen skrevet fra 1965 skrevet av Sverre Quist-Hanssen og Gordon Flottorp og utgitt av firma Erik Høye.
Bildefil for lyd-CD
Lydfiler, enkeltspor fra CD
Dokumenter
Beskrivelse av testen (Lav kvalitet, PDF)
HiST taleaudiometri

HiST taleaudiometri ble tilgjengelig i 2009. Det er utviklet av Jon Øygarden som hans doktorgradsarbeid. HiST taleaudiometri ble solgt av Tapir og Fagbokforlaget, men er nå frigitt for nedlasting.
Det er utviklet et program for høreapparatverifisering etter «NS-EN 15927-2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater».
HiST taleaudiometri ble utgitt med 2 CD-plater og 1 audio DVD plate.
Ønsker du 3-ord og 5-ords lydfilene som kan skjøtes sammen til nye setninger, last ned filene til høyre. Nomenklatur for filene og listene finnes i Appendix F i doktoravhandlingen.
Nedlastninger
Bildefiler for lyd-CD/-DVD
Lydfiler, enkeltspor fra CD/DVD
3-ord og 5-ords lydfiler
Verifiseringsprogramvare
Dokumenter
Avhandlingen "Norwegian Speech Audiometry"
HiST taleaudiometri rapporten (bruksanvisningen)
Måleark for 2013- og 2015-versjonen av DVD-surroundtesten
Nordsamisk taleaudiometri

Prosjektet Samisk taleaudiometri har bearbeidet og utført målinger på et materiale produsert av en prosjektgruppe på 1990 tallet. Dette for å fullføre det påbegynte arbeidet slik at personer med nordsamisk morsmål skal kunne tilbys audiologisk diagnostisering på linje med norsktalende. Nye taleaudiometritester er blitt gjort tilgjengelig.
Prosjektleder vil takke alle som har bidratt til prosjektet både den tidligere prosjektgruppen og den nåværende. Takk til Arne Øyvind Henriksen, Einar Laukli, Nils Jernsletten, Jon Henrik Eira, Kristine Gaup Grønmo, Annema Boberg og Vegard Romundstad. Takk til studenter i Tromsø og skoleelever i Karasjok, alle med nordsamisk morsmål og som stilte velvillig opp til normaliseringsmålinger. Takk til Arne Vik som utformet søknaden og Steinar Birkeland (HLF) som gitt gode råd underveis.
Sist, men ikke minst, takk til Stiftelsen Dam som har gitt oss muligheten til å utarbeide nordsamisk taleaudiometri gjennom sin økonomiske støtte, og til Hørselshemmedes Landsforbund for sin bistand.
Trondheim, September 2019
Jon Øygarden, NTNU
Samisk taleaudiometri består av
- Enstavelsesord, som er egnet til å måle maksimalt taleoppfattelse. Kan også brukes for å måle høreterskel for tale med redusert nøyaktighet.
- Terskeltestlister, materiale for høreterskelmåling, med bedre nøyaktighet en enstavelsesordene. Dette materialet er også egnet for måling på barn.
Ved innspillingen på 1990 tallet ble følgende testlister utviklet:
- Enstavelsesord (144 ord)
- Tostavelsesord (149 ord)
- Trestavelsesord (150 ord)
- Barneliste (150 ord av diverse stavelser)
- Nonsens tostavelsesord (150 ord)
- Setninger (20 setninger)
- Løpende tekst (sagn)
Prosjektgruppen har bearbeidet enstavelsesordene og barnelista som de har døpt om til terskeltestord. Master båndene med flere testlister kan lastes ned hvis man er interessert i å utvikle ytterligere tester på samisk.
Nedlastninger
Nordsamisk taleaudiometritest:
Lydfiler enkeltspor fra CD-platen (WAV)
Filer for utvikling av testprogramvare:
Enstavelsesord, enkeltvis med ordliste (WAV)
Terskeltestord, enkeltvis med ordliste (WAV)
Originalfiler for utvikling av nye testlister:
DAT 1 med Jon Henrik Eira som oppleser
DAT 2 med Kristine Gaup Grønmo som oppleser